Ovaj zabavni program po prvi je emitovan davne 1965. godine, a u njenu su učestovale 20 država starog kontinenta…

 

Stariji sugrađani sigurno se rado sjećaju šoua pod nazivom „Igre bez granica“, koji je se održavao na tlu Evrope. Prvi put ovaj zabavni program je emitovan 1965. godine, i to pod okriljem Evropske radiodifuzne unije.

U ovom takmičenju učestovali su brojne evropske zemlje. Takmičari su bili obučeni u neobične kostime i izvršavali neobične zadatke. Ideja za šou „Igre bez granica“ potekla je od nekadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola koji je time želio da zbliži svoju državu i Njemačku.

U prvom izdanju takmičenja učestovali su Francuska, Njemačka, Belgija i Italija. Kasnije su se pridružile i ostale evropske zemlje, među kojima i SFR Jugoslavija. Naša nekadašnja država je debitovala u ovom zabavnom programu 1978. godine.

Bivša Juga učestovala je šest puta, ali nijednom nije osvojila takmičenje. Da podsjetimo, svaka evropska država bila je domaćin jedne runde igara. Jugoslavija je bila domaćin u Vrnjačkoj Banji, kao i u Beogradu.

Najviše pobjeda je imala Njemačka, koja je šest puta osvajala takmičenje. Na drugom mjestu se nalazi Portugal (5 pobjeda), a na trećoj pozicije je Ujedinjeno Kraljestvo (4 pobjede).

Podsjetimo se kada je nekadašnja Jugoslavija bila domaćin takmičenja „Igre bez granica“ 1981. godine.

Izvor: Glas Srpske