Igračke su najopasniji proizvodi na tržištu  Srpske,  utvrdio je kontrolama Republički inspektorat.

Čak polovina artikala  povučenih sa tržišta su igračke. Djeca su najosjetljivija kategorija stanovništva, pa iz Inspektorata apeluju na građane da posebnu pažnju obrate na deklaracije.

“Inspektori vrše kontrole na terenu, dakle, u samim prodajnim objektima gdje se vrši, pored vizuelne i administrativne kontrole, pregleda same prateće dokumentacije koja je obavezna uz prouzvod, adekvatnih deklaracija, obavještenja, svih onih informacija koje su obavezne za potrošače, vrši se i uzorkovanje prouzvoda za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i same bezbjednosti proizvoda. Dječije igračke su povlačene isključivo zbog njihove zdravstvene neispravnosti”, rekla je Dušanka Makivić, portparol Republičkog inspektorata.

Da opasnost vreba sa svih strana, svjesni su i građani. Kažu da su veoma oprezni kada kupuju za najmlađe, pa redovno provjere deklaracije.

Tržište Srpske je uvijek bilo otvoreno za opasne proizvode, tvrdi Dragutin Bošković iz Udruženja potrošača Republike Srpske. Potrošači su najnepovjerljiviji prema proizvodima kineskog porijekla, ali prema riječima Boškovića, iako su najdominantniji na tržištu, nisu najnekvalitetniji.

“Ima i američkih proizvoda, i njemačkih proizvoda,… Npr. jednom je ispitivano deset igračaka koje su proizvod Njemačke, osam je bilo neispravno i opasno za djecu. To što ima veliki broj igračaka je problem da svako može da uvozi šta hoće”, kazao je Dragutin Bošković iz Udruženja potrošača RS.

Projektom je utvrđeno još proizvoda iz kojih vreba opasnost, pa se na policama trgovina više ne mogu pronaći neki električni rešoi, kacige za bicikliste, ljestve za kućnu upotrebu, te skejtbordi i zaštitne rukavice za mehaničke rizike.

 

Izvor: ATV