Чланови Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске поручили су данас да очекују да од наредне године пензије у Српској буду повећане за четири одсто.

„Два одсто су преостале обавезе Владе Републике Српске и још ћемо негђе тражити додатних два одсто“, рекао је новинарима предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ.

Ракуљ је након састанка Управног одбора Удружења, одржаног у Теслићу, изразио очекивање да ће до усклађивања са законом доћи већ почетком јануара, те да ће буџетска издвајања пензионерској популацији за наредну годину износити око 1,2 милијарде КМ.

Он је подсјетио да пензионери након разговора са Владом о преднацрту републичког буџета за наредну годину, очекују у нето износу 306 милиона КМ, а по основу доприноса око 800 милиона КМ.

Према његовим ријечима, тешка је ситуација у вези са договором са Владом Српске о повећању стопе доприноса за пензијско-инвалидско осигурање.

Ракуљ сматра да би ова стопа требало да се усклади са оном у земљама регије, јер тренутна од 18,50 одсто је нижа и од оне у Федерацији БиХ, гђе износи 23 одсто.

rtvbn.com