Članovi Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske poručili su danas da očekuju da od naredne godine penzije u Srpskoj budu povećane za četiri odsto.

“Dva odsto su preostale obaveze Vlade Republike Srpske i još ćemo negđe tražiti dodatnih dva odsto”, rekao je novinarima predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj.

Rakulj je nakon sastanka Upravnog odbora Udruženja, održanog u Tesliću, izrazio očekivanje da će do usklađivanja sa zakonom doći već početkom januara, te da će budžetska izdvajanja penzionerskoj populaciji za narednu godinu iznositi oko 1,2 milijarde KM.

On je podsjetio da penzioneri nakon razgovora sa Vladom o prednacrtu republičkog budžeta za narednu godinu, očekuju u neto iznosu 306 miliona KM, a po osnovu doprinosa oko 800 miliona KM.

Prema njegovim riječima, teška je situacija u vezi sa dogovorom sa Vladom Srpske o povećanju stope doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Rakulj smatra da bi ova stopa trebalo da se uskladi sa onom u zemljama regije, jer trenutna od 18,50 odsto je niža i od one u Federaciji BiH, gđe iznosi 23 odsto.

rtvbn.com