A lawmaker of the opposition party Albin Kurti pepper sprays Kosovo's prime minister Isa Mustafa during a parliament session in the capital Pristina on Tuesday, Nov. 17, 2015. Kosovo opposition used tear gas and pepper spray inside parliament and pelted police with rocks and pink paint outside the building in another attempt to force the government to renounce recent deals with Serbia and Montenegro.(AP Photo/Visar Kryeziu)

I to je moguće u Evropi i to u samoproglašenoj državi kojoj su kredibilitet dale najveće „demokratske“ zemlje Zapada…

Poslanici kosovske opozicije po šesti put zaredom bacili su suzavac u skupštinskoj sali. Vladajuće stranke ipak su održale sednicu u alternativnom prostoru, bez prisustva opozicije i pod jakim policijskim obezbeđenjem, a Osnovni sud u Prištini izdao je naloge za hapšenje četvorice opozicionih poslanika u kosovskom parlamentu.

Dok su poslanici opozicije izlazili iz Skupštine, u kojoj su suzavcem prekinuli sjednicu, izbio je sukob sa policijijom. Povređeno je šest policajaca i jedan demonstrant.

U vladinom saopštenju navodi se da masovne upotrebe suzavca ozbiljno ugrožavaju zdravlje i lični integritet učesnika zasedanja a „posebno premijera Kosova Ise Mustafe i članova vlade“, prenela je koha.net.

„Kosovska vlada smatra da su te ekstremne akcije usmjerene protiv Republike Kosovo i napretka koji se postiže uz pomoć prijatelja iz inostranstva koji imaju za cilj guranje Kosova u anarhiju i kriminal“, navodi se u saopštenju.

Protest na Kosovu organizovan je kako bi se spriječilo održavanje sjednice Skupštine Kosova, a u znak protivljenja sporazumu o zajednici opština sa srpskom većinom i sporazumu o demarkaciji „granica“ sa Crnom Gorom.

HP/Tanjug