У свијету и није ријеткост, али код нас јесте – да очеви, умјесто мајки, користе право на породиљско одсуство.

Ову привилегију у прошлој години у Српској искористила су 22 мушкарца. Срђан Јовановић из Приједора један је од „супер тата“.

Док је супруга Данијела на послу, Срђан Јовановић брине о кћеркама Марији, Тамари и најмлађој, десетомјесечној Анастасији. Управо је Анастасија разлог што ће он, умјесто у приједорској филијали Фонда ПИО гдје је запослен, наредних седам мјесеци провести на породиљском одсуству. Једини услов је био да се супруга одрекне ове привилегије.

– Она је била запослена и била је на породиљском боловању. Касније је отворила приватно предузеће, и самим тим, ја сам стекао услове да користим породиљско боловање – појашњава Срђан.

Срђан је један од ријетких очева који отворено говоре о овој теми. За њега је, каже, потпуно природно да отац преузме бригу о дјеци, ако је мајка радно ангажована.

Он каже са кћеркама највише времена прође у игри, а да му му у помоћ притекну мајка и бака, како око припреме оброка, тако и свих осталих послова око мале дјеце.

Данијела је задовољна и каже да Срђан све обавезе обавља без проблема, а једина примједба су разбацане играчке по кући и мало више нереда, што се да оправдати.

Мада његов статус код пријатеља понекад изазива шаљиве коментаре, титула „супер тате“, Срђану нимало не смета.

– То је јако симпатично… пријатељски разговори. Бавим се својом дјецом, а троје мале дјеце је дивна ствар – каже Срђан.

Законска могућност да оба родитеља користе породиљско одсуство не постоји. Родитељи могу да се договоре ко ће користити одсуство, с тим да је за прва два мјесеца, по закону, обавезно да то буде мајка, након чега бригу о дјетету може преузети отац.

Извор: РТРС