U svijetu i nije rijetkost, ali kod nas jeste – da očevi, umjesto majki, koriste pravo na porodiljsko odsustvo.

Ovu privilegiju u prošloj godini u Srpskoj iskoristila su 22 muškarca. Srđan Jovanović iz Prijedora jedan je od „super tata“.

Dok je supruga Danijela na poslu, Srđan Jovanović brine o kćerkama Mariji, Tamari i najmlađoj, desetomjesečnoj Anastasiji. Upravo je Anastasija razlog što će on, umjesto u prijedorskoj filijali Fonda PIO gdje je zaposlen, narednih sedam mjeseci provesti na porodiljskom odsustvu. Jedini uslov je bio da se supruga odrekne ove privilegije.

– Ona je bila zaposlena i bila je na porodiljskom bolovanju. Kasnije je otvorila privatno preduzeće, i samim tim, ja sam stekao uslove da koristim porodiljsko bolovanje – pojašnjava Srđan.

Srđan je jedan od rijetkih očeva koji otvoreno govore o ovoj temi. Za njega je, kaže, potpuno prirodno da otac preuzme brigu o djeci, ako je majka radno angažovana.

On kaže sa kćerkama najviše vremena prođe u igri, a da mu mu u pomoć priteknu majka i baka, kako oko pripreme obroka, tako i svih ostalih poslova oko male djece.

Danijela je zadovoljna i kaže da Srđan sve obaveze obavlja bez problema, a jedina primjedba su razbacane igračke po kući i malo više nereda, što se da opravdati.

Mada njegov status kod prijatelja ponekad izaziva šaljive komentare, titula „super tate“, Srđanu nimalo ne smeta.

– To je jako simpatično… prijateljski razgovori. Bavim se svojom djecom, a troje male djece je divna stvar – kaže Srđan.

Zakonska mogućnost da oba roditelja koriste porodiljsko odsustvo ne postoji. Roditelji mogu da se dogovore ko će koristiti odsustvo, s tim da je za prva dva mjeseca, po zakonu, obavezno da to bude majka, nakon čega brigu o djetetu može preuzeti otac.

Izvor: RTRS