Poslije brojnih opština na istoku Republike Srpske volonteri koji svojim nesebičnim zalaganjem prikupljaju pomoć za liječenje dječaka Sergeja Ševića iz Novog Grada u subotu će posjetiti i Trebinje, gdje će u centru grada postavljanjem štanda skrenuti pažnju Trebinjcima na humanitarni broj 1458 te otvoriti mogućnost građanima da i na licu mjesta doniraju novac prilaganjem u simboličnu kasicu.

 

Zoran Maksimović, koji u saradnji sa banjalučkom organizacijom „Budimo ljudi“ organizuje akcije pomoći u opštinama na istoku Srpske, kaže da je prijatno iznenađen odzivom Fočaka prije tri dana.

„Građani prilaze i ostavljaju priloge u kutiju. Možemo reći da se narod masovno odazvao i da Fočaci pokazuju da su humani“, istakao je Maksimović.

On je napomenuo da se akcije sprovode širom Srpske, od Novog Grada do Trebinja, te da je ovo druga kampanja, kojom se nastoji prikupiti 200.000 KM, koliko je potrebno za Sergejevo liječenje u Londonu.

„U prvoj kampanji, putem humanitarnog broja i namjenskog žiro računa sakupljeno je oko 70.000 KM, a ovih dana imaćemo informaciju koliko je prikupljeno u drugoj akcijskoj kampanji“, rekao je Maksimović.

Za naš portal Maksimović kaže da su u Višegradu, Foči i Rudom akcije dale željeni efekat. Uz štand volonteri će građanima dijeliti i letke.

Pozivom na humanitarni broj 1458 svi ljudi dobre volje mogu darovati 1 KM za Sergejevo liječenje.

Dvanaestogodišnji Sergej Šević iz Novog Grada boluje od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija, koja uzrokuje stradanje većine unutrašnjih organa. Za liječenje mu je potrebna naša pomoć.

Sergej je dječak kao i svaki drugi. Ima 12 godina i ide u osnovnu školu u Novom Gradu. Ima majku, oca i starijeg brata Severina. Porodicu koja ga voli i sve preduslove za sretno djetinjstvo i mladost i da izraste u dobrog čovjeka.

Ali, u februaru 2012., kada je imao devet godina, Sergej je dospio u bolnicu u Prijedoru, a zatim i nefrološku kliniku u Banjaluci, a odatle, u martu iste godine, na Univerzitetsku dječiju kliniku u Beogradu.

Tamo je ustanovljeno da Sergej boluje od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija, koja uzrokuje ne samo nedovoljan rad bubrega, nego i izuzetno visok pritisak (preko 160), što ima za posljedicu stradanje većina unutrašnjih organa. Pored neadekvatnog rada bubrega i vida koji mu je već načet, među prvim organima na udaru je i srce, za koje vise puta dnevno pije tablete.

Ovaj dječak je do sada je prošao vise zahvata i operacija – u Univerzitetskoj djecijoj klinici u Beogradu mu je prvo rađena balon diletacija arterija u pokušaju da na taj način prošire arterije, ali taj zahvat nije urodio plodom. Nakon toga mu je ugrađen bajpas u pokušaju da premoste sužene dijelove arterija, ali opet bez uspjeha.

Zatim mu je rađena i autotransplantacija jednog od bubrega – jedan bubreg mu je izvađen, zatim zaleđen, pa onda mu transplantiran tako što je postavljen u položaj drugačiji od prethodnog u namjeri da se otkloni uzrok. Opet bez rezultata.

Ljekari specijalisti iz Beograda odlučili su da ga upute na operaciju i liječenje u London, u kliniku Great Ormond Street Hospital for Children. Da bi ovo dijete bilo primljeno u pomenutu bolnicu i operisano, potrebno je kao kauciju položiti oko 65.000 KM! Osim toga, svaki dan liječenja košta 14.000 KM, i to pod pretpostavkom da ne bude dodatnih intervencija i medicinskog tretmana.

Sergeju da preživi treba minimum 200.000 KM. Možemo pomoći pozivom na broj 1458 (m:tel), ili uplatom novca na jedan od računa:

HYPO ALPE ADRIA (račun za uplatu u KM)
5521103206619606 na ime Sergej Šević

HYPO ALPE ADRIA (devizni račun)
SWIFT: HAABBA2B
IBAN COD: BA395520261630642897

RAIFFEISEN BANK (devizni račun)
SWIFT: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391613000064909060

 

HP, mart 2016.