Hrvatski sindikat saobraćajnih pilota (HSPP) uputio je otvoreno pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom loše situacije u nacionalnoj aviokompaniji „Kroacija erlajnz“ u kojem navodi da „“Er Srbija“ ne samo prestigla “Kroaciju“ po broju putnika, robe, linija, letova i flote, nego je postala lider u regionu“.

Portal tangosix.rs prenio je ovo pismo u kojem se navodi da taj sindikat koji čini 92 odsto pilota „Kroacije“ želi „opstanak tog avioprevoznika na profitabilnim osnovama u interesu građana Hrvatske“.

„Potezi vlasti pokazuju da ih uopšte nije briga za kompaniju koja je temelj povezanosti Hrvatske i svijeta, kao i motor razvoja turizma i ostalih grana privrede. Posljednjih godina iz “Kroacije“ je otišla trećina pilota i mehaničara, desetine onih koji su u kompaniji javljaju se na oglase i otići će ubrzo. Neće imati ko da leti i održava avione“, navodi se u pismu.

U njemu stoji da „ovakvim ponašanjem hrvatska vlada samo pogoduje glavnim konkurentima “Kroacije“, a vrlo slabu kompaniju ostavlja bez ikakve šanse“ i navodi se da „istovremeno slovenačka “Adrija“ ozbiljno povećala broj linija i frekvencija iz Ljubljane za čak 20 odsto u 2018″, uz ocijenu da „“Adrija“ rapidno preuzima zajedničko tržište, na ljeto otvara čak 7 novih linija, dvije i u Hrvatskoj“.

„“Er Srbija“, iako do nedavno potpuno inferiorna, 2014. godine je ne samo prestigla “Kroaciju“ po broju putnika, robe, linija, letova i flote, nego postala lider u regionu, a od Beograda napravila čvorište koje ima dvostruko više linija za presjedanje od “Kroacije“. “Er Srbija“ će ovog ljeta imati više od 30 nedjeljnih letova na četiri linije u Hrvatskoj“, navodi se u otvorenom pismu upućenom Plenkoviću.

U njemu se dodaje da je „prije par dana objavljeno da francuski gigant “Vensi“ preuzima beogradski aerodrom“.

„Biće to ogroman udarac na hrvatsko vazduhoplovstvo. Istovremeno ove godine počinju da stiže deset potpuno novih “Erbaseva“ u “Er Srbiju“, najavljeno je otvaranje linije za Toronto uz već postojeću liniju za Njujork na kojoj već dvije godine leti “Er Srbija“, piše u pismu.

 

Izvor: Nezavisne novine