Izvor: tanjug / telegraf.rs

Hrvatska je za turiste skuplja od Španije, Grčke i Turske, pokazalo je istraživanje njemačkog autokluba ADAC, koje je sprovedeno u 50 evropskih turističkih mesta u 10 zemalja.

 Istraživači ADAC “operisali” su u Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Italiji i Danskoj.

Upoređivale su se cijene vanpansionskih troškova jedne porodice sa dvoje djece na godišnjem odmoru, podjeljene u četiri kategorije: jelo i piće, šoping, informacije i slobodno vrijeme, te zdravlje i lična higijena. Potrošačka korpa se sastojala se od 34 proizvoda, a u prosjeku je iznosila 174,74 evra.

Hrvatska se “ugurala” u pet zemalja sa troškovima ispod te granice. Naime, potrošačka korpa u Hrvatskoj iznosila je 164, u Španiji 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 evra.

Sa druge strane, najskupljom turističkom zemljom pokazala se Danska, sa ukupnim troškom korpe od čak 223 evra, slijede Italija sa 208, Francuska sa 200, Holandija sa 192 i Njemačka sa 185 evra troškova.

Za Hrvatsku su naveli da je povoljna, kao i Grčka i Španija, s time da su naglasili da se u Hrvatskoj može jesti i piti za vrlo malo novca.

Čak su i proizvodi za zdravlje i ličnu higijenu bili povoljni. U Loparu, Omišu i Bolu na Braču ispitivači su nailazili na povoljne cene, dok su u Baški na Krku, kao i u Umagu bile prosečne.