Vrata mogućnosti sezonskog zapošljavanja radnika iz RS i FBiH u Hrvatskoj, koja je povećala kvote za strane radnike za iduću godinu, uskoro bi mogla biti širom otvorena, jer je tamošnja Vlada odobrila pokretanje pregovora s BiH.

Postizanjem dogovora nezaposleni iz BiH, koji u susjednoj zemlji sada rade uglavnom na crno ili preko firmi iz Slovenije, mogli bi u najmlađoj članici Evropske unije naći sezonski posao na regularan način.

Hrvatska Vlada u četvrtak je odobrila do sada najveću kvotu za zapošljavanje stranih radnika iz zemalja izvan Evropske unije, ukupno 31.000. Od tog broja se 9.000 odnosi na produžavanje postojećih dozvola, a 22.000 na nove radnike. Jedan od noviteta je i to da će se pokušati obezbijediti još veći broj dostupnih radnika mimo kvotnog režima.

Vlada Hrvatske je ministru rada i penzionog sistema Mladenu Paviću, kako prenose hrvatski mediji, dala odobrenje da pokrene pregovore sa BiH o mogućnosti upućivanja njenih stanovnika na rad u hrvatske firme.

Takva bi se mogućnost dogovarala kroz dva bilateralna sporazuma, jedan za sezonske radnike u turističkim firmama, te u branju mandarina i sličnim poslovima u poljoprivredi, a drugi sporazum regulisao bi odnose u građevinskom sektoru.

Portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić istakao je da su u dva navrata sa Hrvatskom pokretani pregovori o sezonskom zapošljavanju koji nisu uspjeli zbog protivljenja njihovog sindikata.

– Dobio sam informaciju da je sporazum o sezonskom zapošljavanju domaće radne snage u ovoj komšijskoj zemlji ponovo na Vladi Hrvatske. Na ovu temu razgovarano je i na nedavnoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i hrvatske Vlade – rekao je Pupić.

On pretpostavlja da ovaj put neće biti problema pri potpisivanju međudržavnog sporazuma, zbog velikog broj odliva radne snage iz Hrvatske.

Direktor banjalučke Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Spektar“ Miroslav Vukajlović istakao je da je Vlada Hrvatske zbog velikog pritiska poslodavaca povećala kvotu za zapošljavanje stranih radnika.

Zbog kulturološke sličnosti i jezičke bliskosti hrvatski poslodavci su se, kaže Vukajlović, odlučili da radnike prvo potraže u BiH.

U posljednje vrijeme obratio nam se veliki broj hrvatskih poslodavaca koji žele da zaposle naše radnike, a pregovori su u toku. S obzirom na to da ni ovaj radikalno povećani broj kvota za strane radnike neće zadovoljiti stvarne potrebe njihovih poslodavaca, postoji priča da bi Hrvatska stanovnicima BiH mogla dati slobodan pristup tržištu rada – kazao je Vukajlović.

Plata

Miroslav Vukajlović je istakao da, prema procjenama, plata za sezonske poslove iduće godine u Hrvatskoj ne bi trebalo da bude niža od 700 evra za osnovna zanimanja, bez kvalifikacije, uz obezbijeđen smještaj i hranu.

– Sezonska plata za kvalifikovana zanimanja biće mnogo viša. Kvalifikovani kuvari na Jadranskoj obali mogu očekivati platu i do 4.000 evra – kazao je Vukajlović.

Izvor: Glas Srpske