Na Opštem sudu Evropske unije u Luksemburgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Evropske komisije u slučaju istarskog vina teran, objavili su slovenački mediji.

Prva rasprava o slovenačskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. decembar, objavilo je ljubljansko „Delo“, a kao zanimljivost list navodi da bi sud 11. decembra trebalo da odluči je li nadležan za slovenačku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino, koje se proizvodi na slovenačkom Krasu, Slovenija je patentirala pri Evropskoj komisiji kao „teran“ odmah nakon ulaska u EU 2004. te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registruje tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom.

U „vinskom sporu“ koji se razvio između dve članice EU i susjednih zemalja posredovali su Evropska komisija i povjerenik za poljoprivredu Fil Hogan koji će u novoj Komisiji preuzeti mjesto komesara za trgovinu.

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom porekla „Hrvatska, Istra“ može prodavati i s dodatkom „teran“ na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.

Slovenija nije zadovoljna takvim rješenjem spora pa je na insistiranje svog tadašnjeg ministra za poljoprivredu Dejana Židana, koji je sada predsjednik parlamenta, Evropsku komisiju tužila sudu, smatrajući „popuštanje“ hrvatskoj strani pristrasnim postupkom Evropske komisije, zatraživši da se delegirana uredba o priznavanju prava istarskog terana povuče.

Slovenija u tužbi tvrdi da je Komisija svojim postupkom „prekršila temeljna načela evropskog acquisa i poverenja u pravo, načelo zaštite stečenih prava, legitimnih očekivanja te načela srazmjernosti“, prenose slovenački mediji.

 

Izvor: Tanjug