Британски љекари упоредили су ниво стреса и тјелесне тежине више од 2.500 мушкараца и жена старијих од 54 године, који су учествовали у студији која се бавила проучавањем старења. Студија је показала да стрес утиче на дебљање и мршање.

Научници су контролисали количину хормона стреса – кортизола који се налази у коси.

– У коси смо пронашли ниво кортизола који знатно утиче на већи опсег струка и већи индекс тјелесне масе. Ови резултати показују да је хронични стрес повезан с претилошћу – рекла је ауторка истраживања Сара Џексон.

Кортизол је хормон који настаје у надбубрежним жлијездама, а у вријеме стреса се отпушта у крвоток. Осим у сузбијању упале и регулисању крвног притиска, кортизол помаже у одржавању нивоа шећера у крви. Ослобађање кортизола активира рецепторе који су густо смјештени у висцералном масном ткиву које окружује људске органе, што објашњава повезаност с добијањем и губитком килограма. Обично се тестира путем крви, урина и слине, али то показује слику само у датом тренутку.

– Ниво кортизола варира током дана, зависно од времена, о томе шта једете, наглим стресним ситуацијама и болести. Зато крв, урин и пљувачка не могу показати стварно стање када је ријеч о дуготрајном стресу – рекла је Џексонова.

 

Извор: Агенције