Православни и католички вјерници широм свијета данас су уједињени у прослави Ускрса.

У највећем православном храму на свијету, Храму Христа спаситеља у Москви, патријарх московски и цијеле Русије Кирил, предводио је поноћну литургију. Богослужење је пратило више хиљада људи, међу којима руски предсједник и премијер, Владимир Путин и Дмитриј Медведев.

“Господ дотакне сваког ко се на овај дан његовог васкрсења сретне са вјером”, поручио је Кирил.

Празник у Египту у сијенци и страху од напада. Коптски папа Теодосије Други предводио је ускршњу службу у катедрали Св. Марка у Александрији, гдје су египатски хришћани на улазу прошли кроз строге безбједносне провјере због недавних напада на двије коптске цркве у том и граду Танти, у којима је погинуло више од 45 особа.

“Молимо се за мир у срцима и мислима”, рекао је Теодосије Други, док је полиција кордонима блокирала путеве до катедрале.

На ноћној свечаности у Базилици Светог Петра, врховни поглавар Римокатоличке цркве – папа Фрања, осудио је свакодневно “разапињање људског достојанства” миграната, сиромашних и маргинализованих, кроз неправду и корупцију.

У поруци поводом Ускршњег бдења, позвао је вјернике да одрже наду у бољу будућност, у атмосфери повећаног страховања за безбједност послије серије напада инспирисаних исламом и тензија због прилива миграната на Стари континент.

Извор: РТС