Mnoge žene najviše su ponosne na svoju kosu i posvećuju puno pažnje njenoj njezi.Iako su godišnji odmor i more ljeti pravi melem za naše tijelo, kosa se isuši, lako puca, postane beživotna i njena boja izblijedi.

Kosa je bogata proteinima, a od sunca njen spoljnji zaštitni sloj puca i unutrašnjost vlasi se suši. Zato poslije izlaganja UV zrakama i morskoj soli kosa postaje osušena i slamasta. Od prekomjernog izlaganja suncu kosa blijedi, a pod uticajem morske soli i hlora gubi elastičnost.

Nakon povratka s mora obavezno je šišanje i što češće korištenje maslinovog i kokosovog ulja za njegu kose.

Ovo su savjeti kako da oporavite kosu i vratite sjaj nakon sunčanja i povratka sa mora.

Šišanje

Šišanje je za kosu poslije mora obavezno jer uvijek najgore prođu krajevi kose koji su osjetljivi na sunce, vrućinu, a pogotovo na so.

Sve isušene krajeve treba ošišati bez obzira na to koliko to mi i ne željeli jer razni tretmani ne daju rezultate ako je ošećenu vlas nemoguće povratiti.

Ulja

Prva pomoć kod oživljavanja ispucale kose su maslinovo, kokosovo i ulje jojobe. Smjesu ulja, ili možete samo jedno od ova tri ulja, utrljajte u kosu i tjeme i ostavite 15 minuta da bi se “zatvorile” vlasi, zatim kosu isperite uobičajenim šamponom. Ovakvu kuru ponovite tri puta mjesečno kako bi se kosa nahranila, postala kvalitetno vlažna i dobila sjaj.

Vitamini

Takođe je važno da kosu nahranite potrebnim sastojcima i iznutra. Da biste joj obezbijedili neophodne vitamine jedite više mrkvu, banane, piletinu i jaja.

Ne vežite kosu

Pucanje vlasi smanjićete izbjegavanjem vezanja kose u rep i punđe. Iako su ovakve frizure idealne za ljetne vrućine jer pramenove drže podalje od vrata i lica, konstantno sputavanje kose nije dobro i dodatno će je uništiti.

Prirodno sušenje

Zaboravite na fen neko vrijeme i kosu sušite na vazduhu. Dobro je istrljajte ručnikom, pažljivo raščešljajte prstima, pa češljem, te pustite neka je osuši vazduh iz prostorije. Takođe napravite pauzu i od korištenja pegla i uvijača.

Farbanje

Najefektniji tretman u osvježavanju izgleda ispucale kose je farbanje. Kada kosu napunite pigmentima kao da joj udahnete novi život, obnovljena boja kose popravlja i osvježava kompletan izgled kao rijetko koji drugi tretman. Pokušajte da je ofarbate na najblaži mogući način jer je kosa poslije mora osjetljiva i lako se oštećuje.

Maska od avokada i banana

Kosa će vam biti zahvalna ako joj priuštite hranjivu masku od avokada i banana  voća koje je odlično za lomljivu kosu. Nahranićete vlasi neophodnim vitaminima A, B i E, te kalijumom, a u isto vrijeme obezbijedićete joj vlagu i pomoći joj stvoriti otpornost na toplinu.

Način pripreme:

U zdjelici pomiješajte četvrtinu avokada i jednaku količinu banane, sve dok ne dobijete kašu. Masku nježno, ali temeljito umasirajte u kosu, te prekrijte glavu starim ručnikom. Nakon 20 do 25 minuta isperite.

Izvor: Nezavisne novine