Trendovi dolaze i prolaze a kad kupujete skupe komade držite se starih proverenih pravila. Modu pratite u detaljima. Kaput prvo mora dobro da vam stoji, da bude udoban i da u njemu niste nezgrapni. A evo i kako da to postignete

Širina kreira siluetu

Kad probate kaput, nosite dva sloja odeće, bluzu ili košulju i tanji džemper. Kaput mora da vam bude udoban. Ako je tesan, probajte veći broj ili drugi model.

Ako nosite sako, i njega obucite za probu kaputa. Kad skinete kaput, i dalje ćete biti šik, a u hladnim zimskim mesecima to vam je i dodatne izolacija.

Ne zaboravite pokretljivost

Proverite da li možete slobodno da se krećete. Da vozite, podignete ruku u prevozu…Ovo je obično izvodljivo kad je kaput veliki, ali tako ćete izgubiti ženstvenu siluetu. Tražite dok ne nađete model koji je udoban i lepo stoji.

kaput

Dužinu birajte prema visini

Niskim damama najbolje stoje kaputi dužine do kolena ili kraći. Visoke žene mogu da nose kapute različitih dužina. Modeli do kolena su najzahvalniji, lepo izgledaju i uz suknje i uz pantalone. Kaputi do pola butina najbolje izgledaju uz pantalone, ali ne i uz suknje ili haljine.

Širina rukava daje gracioznost

Rukavi treba da budu graciozni i ne previše široki, ali dovoljno široki da ispod njih obučete dva sloja odeće.

Dužina rukava je bitna

Rukavi treba da se završe na gornjem delu rukavica, otprilike od dva do tri centimetra preko ručnog zgloba. Ako se završe na zglobu, prekratki su. Tri četvrt rukavi treba da se završe na polovini dužine između lakta i ručnog zgloba.

Lep pad se podrazumeva

Bez obzira na kroj i materijal, kaput mora lepo da pada, kreira zavodljivu siluetu i ima lepu vertikalnu liniju koja se nigde ne lomi.

V izrez, reveri i kaiš na struku čine ovaj

Ramena su najvažnija

Ramena linija svakog kaputa treba da se završi na ivici ramena. Modeli širi od ramena, izgubiće ženstvenu liniju a oni uži, delovaće kao da su vam mali.

Oprezno sa okovratnikom

Modeli sa reverima srednje dužine pristaju svima. Modeli sa petar pan kragnom nekad deluju dečije, a kragna nalik onoj na košulji prikladna je za modele sa dvorednim kopčanjem. Visoki okovratnik i šal kragna deluju atraktivno ali pristaju samo ženama koje imaju visok vrat.

Izvor:  zena.blic.rs