Ako imate tipičan kancelarijski posao koji zahtijeva da dugo sjedite ispred računara, ili radite od kuće, pa opet sjedite ispred monitora, onda ste došli na pravo mjesto.

Zbog dugotrajnog sjedenja i malo kretanja može doći do različitih bolova i teškoća, naročito štetnih za kičmu. Najčešći efekti dugotrajnog sjedenja su slabi i ukočeni mišići, skraćene tetive i ligamenti, što na kraju izaziva loše držanje i bol u leđima i vratu. Najbolje rješenje su vježbe.

Ptica – Pas
Stanite u položaj, pridržavajući se u rukama i koljenima, dok su leđa ravna. Istovremeno podignite jednu ruku i suprotnu nogu, tako da leđa ostanu ravna, a zatim se vratite na osnovnu poziciju. Uradite 4 serije po 15 ponavljanja.

Podignite kukove
Lezite na pod i raširite noge, tako da koljena dođu u širini ramena. Podignite kukove, držeći ostatak tijela na podu, a zatim se vratite u prvobitni položaj. Uradite 4 serije po 15 ponavljanja.

Protežite se unazad
Lezite na stomak. Podignite gornji i donji dio tijela i držite tijelo kratko u toj poziciji. Vratite se u prvobitan položaj. Uradite 4 serije sa 10 do 15 ponavljanja.

Podizanje tereta
Većina vas sigurno kod kuće nema tegove, ali svaki teret je u ovoj vježbi dobrodošao. Možete iskoristiti i boce od 2 litra vode. Sjedite na pod i naslonite grudi na koljena. Podignite ruke, a onda ih samo polako vratite. Uradite 4 serije sa 12-15 ponavljanja.

 

Izvor: Ljepota & Zdravlje