Treća u nizu foto-reportaža u kojima bolje možete upoznati deset od ukupno dvanaest finalistkinja HP IZBORA ZA MISS ISTOČNE HERCEGOVINE napravljena je u budvanskom Starom gradu.

Jedno od najstarijih naselja na Jadranu, prema istorijskim izvorima poznato prije više od dvije i po hiljade godina, kao “grad Ilirije“, nezaobilazno je mjesto prilikom posjete ovom dijelu Jadrana. Po legendi Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefose. Bio je osvajač i vladar Beotije, pokrajine u Grčkoj, i kada je iz njenog grada Tebe protjeran zajedno sa svojom ženom Harmonijom, našao je utočište kod ilirskog plemena Enheleja. Po legendi Kadmo je došao sa volovskom zapregom i otud naziv Budva (bous na grčkom znači vo). Stariji nazivi za Budvu bili su Butua, Buthos, Butoba i Civitas Antique (Stari grad).

Finalistkinje HP IZBORA ZA MISS ISTOČNE HERCEGOVINE

Kroz svoju istoriju bila je na meti više osvajača (Grci, Rimljani, Sloveni, Saraceni, Turci, Mlečići, Austrougari, Francuzi…) i pripadala mnogim državama, a doseljavanjem iz različitih krajeva, koja su pratila te promjene, mijenjala se i struktura prvobitnog ilirskog stanovništva.

Finalistkinje HP IZBORA ZA MISS ISTOČNE HERCEGOVINE

Stari grad čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku cjelinu, opasanu srednjovjekovnim bedemima, sa tvrđavom, kulama i kapijama. U prošlosti Stari grad je najteže oštećen u zemljotresu 1667. godine, a znatne su bile i posljedice zemljotresa 1979. godine.

Finalistkinje HP IZBORA ZA MISS ISTOČNE HERCEGOVINE

Uz uske ulice, male pjace i trgove, ređaju se kafići, butici, barovi, restorani, galerije… da bi tokom ljetnjih mjeseci zahvaljujući predstavama, koncertima i izložbama Stari grad zaista postao Grad teatar, kako se i zove festival koji od 1987. godine oplemenjuje stari primorski grad i daje mu posebnu boju i šarm.

Posebnu vrijednost imaju sakralni objekti – najstarija crkva Santa Maria in Punta, zatim sv. Ivana, sv. Trojice i sv. Save Osvećenog. Pored crkve sv. Ivana su ostaci ranohrišćanske bazilike, a na Citadeli ostaci crkve sv. Marije. Između crkva je i scena za predstave Grada teatra.

U Starom gradu mogu se vidijeti i rimski piloni, zidovi najstarije kapije Budve. Od ustanova kulture najznačajnije su Muzej grada Budve sa arheološkom i etnografskom postavkom, Moderna galerija i spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“.

Aleksandra Vulić /Trebinje/

ZLATNI SPONZOR HP IZBORA ZA MISS HERCEGOVINE JE GRAD TREBINJE, A MANIFESTACIJU SU POMOGLI HOTEL BELLEVUE Trebinje – Partner manifestacije, NIKŠIĆKO PIVO, AUTO ŠESTOVAC Bileća, AVON Kozmetika BiH, OPTIKA OPTOTIM, PODRUMI VUKOJE 1982, TURISTIČKA ORGANIZACIJA TREBINJA, FRIEND TRAVEL Trebinje.

Finalistkinje HP IZBORA ZA MISS ISTOČNE HERCEGOVINE

SVOJ DOPRINOS DA HP IZBOR ZA MISS BUDE DO SADA NAJBOLJE ORGANIZOVANA MANIFESTACIJA OVOG TIPA U ISTOČNOJ HERCEGOVINI DALI SU I HOTEL MOSKVA Budva, HOTEL TRE CANNE Budva, Restoran BLACK IRIS Budva, POKLON DUĆAN Trebinje, TQ NET Trebinje, VJENČANICE „WHITE ROSE“ Trebinje, COLOR STUDIO Trebinje, IMAGE MASTER Trebinje, SEGMENT d.o.o. Trebinje, CREM CAFFE Čapljina, OBUĆA RID Trebinje, ALEKSIĆ KOMERC Bileća, Restoran DRIJEN Ivanica …

Aleksandra Vulić i Ana Popović /Trebinje/

ZA NAJBOLJI IZGLED DJEVOJAKA U FINALNOJ NOĆI POBRINUĆE SE EKSPERTI FRIZERSKE AKADEMIJE FAIPA, A NAJNOVIJE TRENDOVE MODE DJEVOJKE ĆE PREZENTOVATI U KOLEKCIJAMA BUTIKA „STILL“ i VEJNČANICAMA „WHITE ROSE“.

Finalistkinje HP IZBORA ZA MISS ISTOČNE HERCEGOVINE

ORGANIZACIJU I MEDIJSKU PREZENTACIJU MANIFESTACIJE RADI HP MEDIA GROUP d.o.o. Trebinje.

Ne propustite priliku i sutra da se družite sa nama na stranicama portala HERCEGOVINA PROMO jer donosimo novu foto reportažu napravljenu na jednoj od najljepših crnogorskih plaža, neposredno uz poluostrvo i luksuzni hotelski kompleks Sveti Stefan

.

Sve informacije i foto reportaže HP IZBORA ZA MISS HERCEGOVINE pronađite na linku OVDJE.

Foto: Srđan Stanić

Hercegovina Promo, maj 2017.