Možda ćeš biti izložen kritici okoline, pa čak i podsmehu svojih muških prijatelja, mačo ekipe sa kojom igraš fudbal i piješ pivo. Reći će ti da si staromodan, ili da si izdajica muškog roda, ili papučar – ali ako nisi džentlmen, u tvom odnosu prema ženama i u tvom životu nedostaje bitan kvalitet, izvesna kultivisanost, nivo ponašanja i veštine komunikacije koje predstavljaju velike prednosti u svim oblastima međuljudskih odnosa.

Ženama nećeš privući pažnju (na pozitivan način) ako se ponašaš tako da skrećeš pažnju – bučan govor, upadljiva gestikulacija, ekstravagantno oblačenje i ponašanje. To možda jeste odlika neke specifične kulture kojoj pripadaš, možda si umetnik, pa treba da deluješ ekscentrično, uklapa ti se u imidž, ili si bajker, pa to treba da se vidi iz aviona, možda si sportista, roker, hipster… Pripadnost nekoj specifičnoj kulturnoj grupi takođe ne mora da te ometa u negovanju džentlmenskog ponašanja i ne samo ponašanja – jer ono proističe iz osećanja vrednosti i pridavanja važnosti osobinama koje jednog džentlmena izdvajaju od ostalih, čak i kad se na prvi pogled od njih uopšte ne razlikuje. Ali onog momenta kad stupiš u interakciju sa nekom ženom i kad joj jednostavnim gestovima iskažeš poštovanje, kad je tretiraš kao damu, u njenim očima postaješ poseban.

Pridrži otvorena vrata za damuVrata automobila, ulazna vrata u zgradu, bilo koja vrata. I to učini za svaku damu – jer svaka žena je dama kojoj treba ukazati pažnju. I devojčica sa rancem na leđima, i devojka i poslovna žena, i mlada mama i gospođa u godinama i baka. Sve one će zapaziti tvoj gest, svaka će usporiti korak, pogledati te u oči i ljubazno se zahvaliti. Starije dame će možda učiniti i više od toga – možda će te sasvim otvoreno pohvaliti za finoću i ljubaznost koja se danas tako retko sreće kod mlađeg muškog sveta. Budi siguran da je to istina i da si među retkima – a to je podsticaj da nastaviš da se gradiš u pravcu onoga koji se razlikuje od većine, na način koji je pre svega prijatan, kulturan i vredan poštovanja. I ženske pažnje.

Budi pouzdan

Onaj na koga ona (a i svako sa kim održavaš prijateljske, porodične, poslovne, kolegijalne odnose) može da računa. Pojavi se na vreme, budi tačan. Ispunjavaj obećanja, uvek. Zovi onda kad si rekao da ćeš zvati, piši poruke i zovi ne samo kao odgovor, nego iniciraj komunikaciju, pokaži interesovanje. Budi spreman da ostaviš sve drugo i da uskočiš onda kad si potreban. Ponudi svoje usluge, ali ne kurtoazno, u nadi da neće biti potrebne, nego stvarno, od srca. Osećaj zadovoljstva što si nekome bio na usluzi, nagrada je sama za sebe, ali negovanje takvog stila ponašanja u međuljudskim odnosima, poručivanje drugima da si pouzdan, da si osoba koja ozbiljno misli ono što kaže i ispunjava svoja obećanja i obaveze, doneće ti poštovanje svih koji te poznaju. U odnosu prema ženama, a naročito prema onoj jednoj koja ti je najvažnija, to je nešto zbog čega će ti verovati, voleti te, biti lojalna i brižna i ceniti te više od svih ostalih – jer si njena stena, njen zaštitnik, njen čovek, na koga može da se osloni i kome pripada celim bićem.

Budi iskren i prirodan

Reci ono što misliš i osećaš, a uvek ima načina da budeš iskren i neposredan, a da ne deluješ nametljivo i neotesano. Reci šta želiš, ne igraj igre i ne manipuliši, pokaži svoje interesovanje i spremnost da ostvariš povezanost i da se posvetiš, pa ćeš biti poštovan i uvažen i kad postavljaš granice i izražavaš ono što ti se ne dopada i što ne želiš. Muškarci često mešaju iskrenost i neposrednost sa arogancijom, grubošću i sirovošću. Ali džentlmen nije napadan, ne koristi grube reči i ne gubi stav punog poštovanja, čak i kad daje nepristojan predlog. Muškarca koji ovako nastupa, žene doživljavaju kao samopouzdanog, onog ko zna šta hoće i ko je spreman da uloži sebe u ono što želi – kao pravog muškarca.

Izvor: wannabemagazine.com