Vremena su se promenila i na razgovore za posao u različitim kompanijama, ne morate uvek otići formalno odeveni…

Verovatno postoji samo nekoliko prilika u kojima baš morate brinuti o svojoj odevnoj kombinaciji, a razgovor za posao je definitivno jedna od njih. Želite da dobijete posao, razgovarajući sa ljudima koji ocenjuju svaki vaš aspekt. Vaša odevna kombinacija će biti jedan deo njihovog rasuđivanja, hteli vi to ili ne. kako biste izbegli velike greške, spremili smo vam vodič koji će vam omogućiti da za svaku priliku odaberete savršenu odevnu kombinaciju, baziranu na kulturi vašeg potencijalnog radnog mesta.

Uvek odelo

Ako idete u kancelariju u kojoj ćete na posao nositi odelo svakog dana, najbolje je da ga obučete i za razgovor. Po mogućnosti, obucite najbolje odelo koje imate, a ako ga nemate – kupite teget odelo, belu košulju, jednobojnu kravatu, crni kaiš i crne cipele. Ovakve kombinacije su pogodne za pravnike, ekonomiste i biznismene.

Ponekad odelo

Ako morate nositi odelo na sastancima sa klijentima, tokom prezentacija i slično, onda nećete pogrešiti ukoliko obučete odelo za taj razgovor. Ne morate biti previše formalni. Umesto sakoa i košulje, obucite sivi ili teget džemper na primer. Finiširajte ceo izgled braon cipelama i kaišem. Odgovarajući aksesoari vam se možda neće dopasti ako pratite modu, ali će odigrati svoju ulogu za tu priliku.

Nikada odelo

Ako idete na razgovor za posao u polju medija ili kreativnog posla bilo koje vrste, odnosno u kompaniju gde ljudi u odelima objavljaju poslovne stvari, ali ne tim za koji vi želite da radite, odelo vam može oduzeti poene. Obično, ove kompanije žele da znaju da vi pratite trenutnu popularnu kulturu, a nošenje klasičnog odela im može reći da zapravo i niste u toku. Umesto odela, obucite tamne farmerke ili pantalone, crne Čelsi čizme i polo majicu.

Bukvalno trenerka

Za one koji idu na intervju u kompanije gde su duksevi, šortsevi i papuče deo norme, postoji samo jedan savet – pokušajte da se uklopite. Ako se pojavite na takvom mestu u odelu, delovaće da se previše trudite. Naravno, ne morate se baš na razgovoru za posao pojaviti u treši i patikama, ali tamne pantalone, jednostavna majica i patike, uz teksas jaknu na primer su idealna opcija.

 

Izvor: Muskimagazin.rs