Ljubav je zahtevna, veze su teške i naporne, brak je najteži. Mi ih činimo takvima i baš bismo mogli da učinimo ponešto i da olakšamo sami sebi i voljenoj osobi. Ljubav te sama po sebi nikuda neće odvesti, ako nisi dovoljno velikodušan, tolerantan i rešen da ti veza bude stabilna i da izdrži sve potrese i izazove.

Ne budi zlopamtilo

Opraštaj, opraštaj, opraštaj i ono što si oprostio zaboravi i nikad više ne poteži, naročito ne u svađi – jer to onda znači da ništa nisi oprostio i da si zaglavljen u jednoj tački odnosa. Oproštaj je najveći izazov za običnog čoveka i običnu ženu u emotivnom odnosu. Lako je Bogu da prašta, on nije bio u ljubavnim vezama, pa nije imao ni te probleme. Zato praštanje nije božanski posao, nego naš, ljudski. Tvoj i njen i svih nas koji praktikujemo romantične emotivne odnose.

Ne bori se za moć

Moć u vezi ima onaj ko manje voli, ili onaj ko ima više problema, pa se onaj drugi stalno cima oko njega, zato je koncept moći u vezi totalno sr..e. Vi ste jednaki – dvoje ranjivih, ponekad nakrivo nasađenih, ponekad stabilnih, ponekad načisto sluđenih, koji moraju jedno drugom da se nađu u razumevanju i poverenju, jer to je ono što je smisao ljubavi – podrška i prihvatanje.

prakticni saveti za dugu vezu 2 Praktični saveti za dugu i stabilnu vezu

Poštuj izbore voljene osobeNjen posao, njeni prijatelji, njena interesovanja, njen izgled i stil. Njeni izbori govore o njoj i ako potcenjuješ ono što ona radi, ono što je zabavlja i što joj se sviđa, onda potcenjuješ i nju. Ništa osim komplimenata i prihvatanja ne dolazi u obzir.

Prihvati njen uticaj

Parovi gube silnu energiju nastojeći da odbrane svoje vrednosti i da ne prihvate uticaj onog drugog, u strahu da ne izgube svoje ja. Ovom strahu češće podležu muškarci, jer se tiče njihove sujete i bojazni da ne budu proglašeni papučarima. Uticaj koji ćete razmeniti je neminovan. Posle nekog vremena počećete da ličite, da izgovarate iste rečenice i da imate sličnu facijalnu ekspresiju, a da ćete toga biti vrlo malo i samo ponekad svesni. Dopusti svesno da partnerka utiče na tebe sa svojim vrednostim i stavovima, prihvati ono što je njoj značajno, probaj na njen način, tako ćeš je bolje razumeti i tako ćeš otkriti stvari koje ti nisu do tada bile poznate i bliske. Ona takođe treba da bude otvorena za tvoj uticaj, jer to ne mora da se dešava nesvesno i nekontrolisano – možete da izaberete da prihvatite obostrani uticaj i da time širite sopstvene granice i produbljujete svoju vezu.

prakticni saveti za dugu vezu 3 Praktični saveti za dugu i stabilnu vezu

Dekodiraj svoje duple i jednosmerne standardeSve što sebi dozvoljavaš, nemaš prava da zameriš svojoj partnerki. Takođe, nemaš prava da unapred optužuješ svoju partnerku za slabosti koje su tvoj problem, a to je izuzetno teško, jer svako polazi od sebe. Ako ti se ona ne javlja i tvoja prva pomisao je da je zaboravila na tebe i da se negde provodi ili te vara, a ne da možda nešto nije u redu, ili da ona svakako ima dobre razloge za to, to govori o tvojim strahovima, sklonostima i slabostima. Ako ti misliš da te ona laže da ne flertuje sa drugim muškarcima, jer ti sam to radiš i uživaš u flertu, to je takođe potpuno jednosmerno. Zašto se ona u tome ne bi razlikovala od tebe, osim što tebi smeta pomisao da je ona bolja, predanija i vernija osoba od tebe?

Svaka tema je na meti humora i zadirkivanja

Smisao za humor i sposobnost da podneseš zadirkivanje zbog svojih stavova, slabosti i predrasuda održava vezu živom i žilavom, mnogo efikasnije nego svi oproštaji ovog sveta. Kad možeš zbog svega i bilo čega da se smeješ i kad si u stanju da ceniš smisao za humor osobe sa kojom si u vezi, čak i kad je žaoka tog humora uperena u tvoju najveću slabost, to širi perspektivu iz koje sagledavaš samog sebe, održava prijateljsku atmosferu u odnosu i predstavlja odličan ventil – mnogo zdraviji i konstruktivniji, nego svađa i rasprava.

prakticni saveti za dugu vezu 4 Praktični saveti za dugu i stabilnu vezuIzvor: man.wannabemagazine.com