Obucite se prema svojim godinama.

Dvadesete

Mladi ste i za vas ne vrijede stroga pravila. Najvažnije je ipak naglasiti da trebate biti prikladno obučeni kud god idete. Trenerka nije odjeća za fakultet ili razgovor za posao. Eksperimentišite s odjećom, sada je pravo vrijeme da tražite svoj stil. Vama je dozvoljeno svake sezone imati potpuno novi stil. Često će većina odjeće biti casual i prilagođena za sve prilike. Ukoliko vam treba odijelo za razgovor za posao, izaberite sivu ili tamnoplavu boju. Izbjegavajte manžete, leptir mašne ili bilo kakve agresivne ukrase koji će privlačiti pažnju. Traperice i T-shirt će biti neizostavni za svakodnevne situacije, a traperice i košulja su dovoljni za malo ozbiljniji stil. Što se tiče obuće, klasične patike ostavite za teretanu ili trčanje, one nisu za fakultet ili posao.

Tridesete

Ovo su godine u kojima trebate razvijati svoj stil. U dvadesetima ste mogli puno više eksperimentisati, no sada biste već trebali imati određeniji smjer oblačenja. Najčešća greška je spajanje različitih tipova odjeće. U većini slučajeva trebaće vam nekoliko tipova odjeće i nećete ih moći previše miješati. Odjeća za posao se može kombinovati s casual odjećom, ali nikako sa sportskom. Definišite svoje potrebe i prema tome razdvojite stilove i odjeću. Samo neke odjevne predmete ćete moći iskoristiti u nekoliko situacija. Ako ste u menadžmentu, već ste nekome šef, imate pristojnu platu i morate paziti na svoj stil oblačenja. Posebno pazite na kvalitet cipela, kaiša i sata. Ne moraju to biti skupi komadi, ali moraju biti kvalitetni, uredni i bez oštećenja. Formalan stil poslovnog oblačenja sada već trebate usavršiti, kombinovati kravate i košulje smjelije nego prije, ali bez ekstrema. Vikend odjeća treba biti drugačija od poslovne, posebno ako na posao nosite odijelo. Iako za posao trebate imati kaput, za grad trebate imati jaknu. Možda ste naviknuti na odijela, ali ona ne trebaju postati vaš zaštitni znak koji nosite u svim prilikama.

Četrdesete

Nagle promjene u stilu i izboru odjeće često sugerišu krizu srednjih godina. Stoga se držite svoga stila, a ako ga želite mijenjati krenite postepeno. No, jednako loše je ne pristajati na promjene. Morate s vremena na vrijeme osvježiti svoj izgled. Dodati nešto novo i drugačije  u ormar. Bez obzira što si sada možete priuštiti i skuplje stvari, usredotočite se na kvalitet, a ne na cijenu ili marku. U ovim godinama veliki logo na odjeći nije prednost, nego mana. Bitno je da je odjeća prilagođena prilikama. Bez obzira na stil oblačenja, vjerovatno ste se na njega toliko navikli da biste uvijek nosili istu odjeću, no nemojte. Ako promijenite posao, prilagodite odjeću. Eksperimentišite! To ne znači nositi pocijepanje farmerke na posao, ali promijenite tip kravate, boju košulje, izbacite ili ubacite sakoe u svoju garderobu… Nema ništa loše u tome da povremeno nosite pamučne majice i traperice, posebno za casual prilike ili vikendom, a ako a ako su vam obične T-shirt previše,  nabavite polo majice.

 

Izvor: M-stil