Tajna dobro odevenog muškarca, džentlmena je upravo u poznavanju svog stila, negovanju istoga i nekoliko navika kojih se drži.

DŽENTLMEN PLANIRA UNAPRED

Ovom jednostavnom navikom možete uštedeti mnogo sati godišnje. Zvuči malo, ali je zapravo puno. Planirajte unapred šta ćete obući sledećeg jutra. Umesto gubljenja vremena oko odluke što obući taj dan, provedite vreme uz doručak sa bliskim ljudima ili jednostavno krenite ranije na posao kako bi izbegli jutarnju gužvu.

DŽENTLMEN SE NE PLAŠI DA RIZIKUJE

Kako bi se istakao u društvu džentlmen mora ponekad napraviti pokoji rizik kada je reč o ličnom stilu. Stoga, nemojte da se plašite da ponekad potpuno promenite stil odevanja bez obzira što će vam možda taj stil pokupiti negativne kritike. To je najbolji način da ustanovite što vam najbolje odgovara.

 

DŽENTLMEN VOLI DA SE ISTIČE

Kad već rizikujete sa stilom, svaki dobro obučen muškarac mora prihvatiti činjenicu da će se istaknuti u gomili. Na kraju krajeva biti istaknut mu je sasvim ugodan i normalna položaj u društvu. Višak pažnje usmerite na sebe, odnosno na vlastito napredovanje.

DŽENTLMEN POZNAJE RAZLIKU IZMEĐU STILA I MODE

Stil je stvar ličnog izbora, bezvremenski je i ne menja se sa godišnjim dobima ili sezonama. Moda je sa druge strane kratkog veka, privremena i varira od sezone do sezone. Danas je in sutra je out. Pratiti modu može biti finansijski jako skupo, negovati vlastiti stil za razliku može biti svima prihvatljiv.

DŽENTLMEN NEGUJE JEDNOSTAVAN PRISTUP

Jednostavan, a značajan pristup. Jednostavnost je u suštini i najbolji način za postizanje dobrog stila. Ona se može postići negovanjem neutralnih boja, ujednačenog izgleda ili jednostavno baziranjem stila odevanja na nečemu što je vremenski postojano.

 

DŽENTLMEN POZNAJE OSNOVE SVOG STILA

Većina odeće završi u ormaru i godinama se ne dira. Naime, da biste izbegli taj scenario i uštedeli vreme a na kraju inovac, investirajte u osnovni stil kojeg nadograđujete. Postoje odevni predmeti koji su prilično neutralni i koji će pristajati uz različitu odeću.

DŽENTLMEN PROMIŠLJENO DONOSI ODLUKE

Drugim rečima verujte instinktu. Svaki puta kad propitujete odluku za odabranom odećom za taj dan pojaviće se  sumnje u vlastiti izbor. Stoga, ono što vam instinkt nametne kao dobar izbor, uzmite i obucite.

DŽENTLMEN ZNA ŠTA MU STOJI

Ne pristaje svaki tip odeće i stila uz svaki oblik tela. Neka odeća vas može učiniti debljim, mršavijim, drugačijim nego što jeste. Bez obzira što je neki modni dodatak izuzetno popularan i “must have” ako vam ne pristaje ne uzimajte ga. Držite se svog stila.

 

DŽENTLMEN SE NE ZAMARA MODNIM BRENDOVIMA

Nije bitno koliko odevni predmet košta i čije ime nosi. Na kraju krajeva vaš stil ne zavisi o tome da morate imate precenjeno Boss odelo, ako vam odelo jeftinijeg cenovnog ranga bolje pristaje i puno je udobnije. Bitno je da ste drugima, a pre svega sebi, oku ugodni.

DŽENTLMEN NE GOMILA ODEĆU U ORMARU

Ako nešto više ne nosite ili je deo stila koji ste izbacili iz upotrebe, rešite se tih komada odeće. Samo će vam smetati i zauzimati prostor. Prodajte, poklonite ili dajte u humanitarne svrhe. Na kraju krajeva sve se svodi na to da verujete sami sebi i odlukama koje donosite, verujete svom instinktu i osećećete se  ugodno u odabranom stilu oblačenja.

Izvor: menshealth.rs