Nepisano je pravilo da u ormaru svakog muškarca starijeg od 21 godinu treba biti barem nekoliko košulja koje nosi.

Posebno, jer je modna industrija, osluškujući potrebe savremenih muškaraca, ovaj temeljni odjevni predmet potpuno prilagodila potrebama savremenih šminkera. Danas košulje mogu biti klasične (formalne), sportske, casual, polukošulje.

Bijela košulja

Svako treba da ima bar jednu bijelu košulju u ormaru. Bijela košulja je klasičan odjevni predmet koji još uvijek izgleda dobro. Posljednjih nekoliko godina upravo bijele košulje su ponovo veliki hit. U poslovnim prilikama bijelu košulju možete kombinovati sa svim bojama odijela, dok je u svečanim prilikama kombinujte sa crnim odijelima i uskom crnom kravatom. Kombinacija svečanog odijela sa bijelom kravatom rezervisana je za vjenčanja.

Košulja na pruge

Klasična košulja na tanke pruge nezamjenjiva je za većinu situacija. Bez obzira na boju pruga, ukoliko su tanke, ne možete pogriješiti. Pruge su uzorak koji vam omogućava da suptilno pokažete svoj stil i ličnost. Možete birati između tankih i širokih pruga, neutralnih i jakih boja… Klasična košulja ovog tipa ima tanke pruge neutralnih boja poput plave ili sive. Za formalan stil će se lijepo uklopiti uz odijelo, a za casual stil uz farmerke. Za ležeran utisak možete dodati i neki džemper.

Jednobojna košulja

U ormaru je najbolje imati nekoliko jednobojnih košulja i majica, jer je njih najlakše kombinovati sa ostatkom odjeće. Prednost jednobojnih košulja je što naglašavaju odijelo, a da se ne takmiče u tome da li će više doći do izražaja košulja ili odijelo. Ovakve kombinacije ostavljaju upečatljiviji utisak, a nisu teške za kombinovanje. Jednobojna košulja jednostavno će osvježiti svako odijelo pa čak i same pantalone. Crna košulja dobro ide uz tamnosivo odijelo, ali i uz farmerke, kojima daje elegantniji duh.

Tri osnovna pravila

  • Košulja je temelj odijevanja, pa u skladu sa stilom koji nosite odaberite jednobojnu, kariranu, prugastu, šarenu… Sa svim stilovima možete koketirati, osim s formalnim.
  • Okovratnik mora biti u skladu sa širinom vrata i oblikom lica. Što su naglašenije konture lica, to okovratnik mora biti umjereniji. Suprotno tome, manju glavu naglasite stilizovanim okovratnikom.
  • Casual košulje su prugaste, šarene, s različitim printovima i mogu se nositi raskopčane u potpunosti (u kombinaciji s majicama) ili zakopčane do okovratnika. Kako je ovo model koji se ne kombinuje uz kravatu, nije nužno zakopčati okovratnik.

Izvor: Nezavisne novine