Ako prvi put treba da nosite odijelo, ili ste, pak, veteran koji ipak hoće da provjeri da li sve radi ispravno, pogledajte listu pravila koja slijedi i budite sigurni da ne kršite neka od osnovnih pravila pri nošenju odijela.

1. Sako treba da je zakopčan kada stojite. Ako na sakou postoje dva dugmeta, gornje je zakopčano, dok donje uvek treba da ostane otkopčano. Ukoliko je sako sa tri dugmeta, mogu biti zakopčana gornja dva ili samo srednje.

Prema legendi, kralj Edvard VII davne 1900. godine nije zakopčao poslednje dugme na svom sakou, što su svi prisutni razumeli kao novu modu – koja se zardžala do danas, i važi da muškarac u odelu ne zakopčava poslednje dugme na svom sakou.

2. Kada sjedite sako je uvek otkopčan.

                                         

3. Trodelno odijelo može izgledati staromodno ukoliko prsluk nije dobro ukrojen i uzan.

4. Da bi provjerili da li vam je sako odgovarajuće veličine, trebalo bi da možete da stavite pesnicu između grudi i zakopčanog sakoa.

5. Sako treba da dođe do sjedišta stolice kada sjedite. Tako ćete najbolje procijeniti koja je savršena dužina sakoa za vas.

6. Nemojte zaboraviti da odšijete šliceve na novom sakou pre prvog nošenja.

7. Kog će materijala vaše odijelo biti, procijenićete u zavisnosti od toga koliko ćete to odijelo nositi. Za svakodnevno nošenje odaberite odijelo punijeg štofa, oznake niže od “super 100”. Nivo kvaliteta materijala se određuje oznakama “super 100S”, “super 120S” i “super150S”. Najboljeg kvaliteta su odijela sa poslednjom oznakom, koja pored najveće cifre imaju i najveću cijenu.

8. Tradicionalne boje za muška poslovna odijela su teget, crna i tamno siva.

9. Ako nosite košulju sa dezenom, obavezno stavite jednobojnu kravatu, i obrnuto, ako ste odabrali upečatljivu kravatu, sparite je uz jednobojnu košulju.

10. Ispod sakoa uvek nosite košulju dugih rukava. Manžetne košulje treba da vire jedan do tri centimetra.

                                   

11. Maramica koja se stavlja u džep se ne usklađuje sa odijelom, već sa košuljom ili kravatom.

12. Nemojte pretjerivati sa aksesoarima. Maramica u džepu, šnala za kravatu i dugmad za manžetne mogu biti previše da se nose zajedno.

13. Šnala za kravatu ne smije biti šira od kravate.

14. Nikad nemojte nositi sportski sat uz odijelo.

                                                

15. Uz elegantno odijelo uvek idu elegantne čarape. Boja se usklađuje sa bojom pantalona i treba da budu za nijansu tamnije. Čarape treba da budu dovoljno dugačke da se ne vidi noga kada sjedite.

Izvor: kucastil.rs