Mercedes X klase je konačno predstavljen u serijskoj verziji. Dosta toga je preuzeto sa istoimenog koncepta, a prednji kraj najviše liči na veliki Mercedes GLS.

Prototip Mercedesovog pikapa pod nazivom “X klasa koncept” prikazan je još prošlog oktobra. U Ženevi smo imali prilike uživo da ga vidimo i uživamo u vrhunskoj izradi, svojstvenoj ručno sastavljenim primjercima. Ovaj put, pred nama je serijska verzija.

Kao što smo već govorili, ovo je Mercedesova varijanta “Nisan navare”, koja bi trebalo da se pojavi i u formi modela “Reno alaskan”. Doduše, verzija sa Renoovim znakom nije planirana za prodaju u Evropi.

Mercedes je, kao što je i obećano, napravio dosta izmena na “Navari”, tako da se može reći da je dobrim dijelom, bar u estetskom smislu, pravi “mercedes”. Karoserija je ozbiljno izmenjena, doduše, u prednjem i zadnjem dijelu.

Prednji kraj gotovo kao da je preuzet sa najvećeg SUV-a sa trokrakom zvezdom – “GLS-a”, dok su zadnja svjetla praktično identična kao na prototipu.

Unutrašnjost je potpuno promijenjena u odnosu na “Nisana”. Dodati su svi Mercedesovi elementi, kao što su volan, instrumenti, ventilacioni otvori, pa čak i prepoznatljivi centralni displej.

“X klasa” će u početku biti dostupna sa tri motora – “X220d” i “X250d”. Sudeći po snazi, očigledno je riječ o Nisanovom dizelašu zapremine 2,3 litre u verzijama sa 163 i 190 “konja”.

Ipak, mercedes nije baš sve preuzeo. Osim manuelnog mjenjača, umesto Nisanovog CVT-a ugrađivaće se sedmostepeni Mercedesov mjenjač.

Tokom sljedeće godine stiže i jača verzija “X350d” sa 258 “konja” i 550 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Pogon na sva četiri točka je takođe preuzet od Nisana, sa mogućnošću blokade zadnjeg diferencijala. Mercedes je najavio i stalni 4×4 pogon, što će biti očigledna novina iz štutgartske “kuhinje” i ugrađivaće se u X350d”.

Drugim riječima, izvjesno je da će motor, mjenjač i 4×4 pogon bar u najjačoj verziji biti preuzet iz nekog od aktuelnih Mercedesovih modela.

Prodaja u Njemačkoj počinje u novembru, a cijena počinje od 37.294 evra sa porezom.

 

Izvor: Nezavisne novine