Ukoliko polazite automobilom na put po snijegu, obavezno se informišite se o stanju na putnom pravcu kojim ćete se kretati, ali uvijek računajte i na mogućnost da se situacija u međuvremenu izmijeni i pogorša.

Na putu kojim se krećete može doći do udesa, pa da saobraćaj neko vrijeme bude obustavljen. Takođe, mogući su zastoji zbog pogoršanih vremenskih uslova, snježnih nanosa i smetova.

Budite spremni na to da ćete u automobilu možda provesti više vremena nego što ste planirali – napunite rezervoar do vrha, kako biste imali dovoljno goriva za rad motora u mjestu i grijanje u slučaju zastoja. Isto važi i za vaš mobilni telefon – napunite bateriju do kraja uoči polaska na put.

Ponesite i dovoljno vode za piće i nešto hrane za svaki slučaj, a nije na odmet da imate i ćebe u vozilu. Ako vas čeka duža vožnja, pobrinite se da imate dovoljno tečnosti za vjetrobranska stakla – što u rezervoaru, što u rezervi u prtljažniku.

 

Podrazumijeva se po snijegu nećete krenuti na put bez odgovarajuće zimske opreme – prije svega zimskih guma.

Šta vam je još potrebno?

Podsjećamo, pored upotrebe zimskih pneumatika, zakon predviđa i neke druge obaveze za vozače:

– U slučaju snijega, vozila koja se od 15. novembra do 15. aprila kreću van naseljenog mjesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću dionicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

– Vozači autobusa i kamiona od dodatne opreme moraju da imaju još i lopatice za čišćenje snijega. Vlasnici putničkih automobila nisu u obavezi da imaju ovu vrstu opreme, ali manja ili sklopiva lopatica za snijeg, koja ne košta mnogo, a zauzima malo mk+jesta u prtljažniku, nije na odmet.

Neposredno prije polaska na put, računajte i na to da iz kuće morate izaći barem 15 minuta ranije nego što biste izašli kada nema snijega i mraza, s obzirom da treba očistiti snijeg sa i oko parkiranog voziala, ukoliko nemate garažu. Dobra organizacija i hladna glava ključni su tokom vožnje, naročito u ovakvim uslovima saobraćaja.

Izvor: Nezavisne novine