Najavna kampanja trajala je dulje vrijeme, ali sada su napokon sve zavjese koje su onemogućavale pogled na novi Škodin adut spuštene. Službeno je predstavljen novi SUV ovog proizvođača i to pod nazivom Kodiaq.

 

Svijetu se Kodiaq premijerno pokazao u Berlinu, a šira javnost imat će priliku pobliže ga upoznati tokom pariškog salona automobila, nedugo nakon kojeg će krenuti i njegova prodaja. Isporuke prvih modela najavljene su za januar sljedeće godine.

U prodaji bi trebao preuzeti dio tržišta SUV rivala kao što su Hyundai Santa Fe, Kia Sorento ili Land Rover Discovery Sport.

Kodiaq će se nuditi u varijanti sa po pet i sedam sjedala dužine 4,700 milimetara, širine 1,882 mm i visine 1,676 mm. Međuosovinski razmak vozila smještenog na MQB platformu iznosi 2,791 mm. Prostora u njemu ima i više nego dovoljno, a spomenimo samo zapremninu prtljažnika od 720 litara koja raste sve do 2,065 litara preklope li se nasloni zadnje klupe.

 

Bogata ponuda motora

Ponudu pogonskih agregata otvara 1,4-litarski TSI motor i to u verzijama sa 125 i 150 konjskih snaga, dok će u ponudi (turbo)benzinskih motora biti i dvolitarski TSI motor koji razvija 180 KS. Dizelska ponuda sačinjava 2,0-litarski TDI motor u verzijama sa 150 i 190 konjskih snaga.

Zavisno o odabiru motora i pogona (prednji točkovi ili sva četiri), u ponudi se nalaze ručni 6-stepenski ili 6 i 7-stepenski automatski DSG mjenjač sa dva kvačila.

Takođe, u Škodi su sigurni da bezbjednosna oprema i infotainment sistem ovog modela nikoga neće razočarati.

Izvor: Nezavisne novine