Ime modela kome će pripasti laskava titula automobila godine u Evropi (Car of the Year), biće poznato početkom marta, na ženevskom auto-salonu 2017, a žiri koji odlučuje o ovoj prestižnoj nagradi otkrio je imena finalista.hp-media-group-logoU uži izbor ušlo je sedam modela:

Alfa Romeo Giulia

Citroen C3

Mercedes E klase

Nissan Micra

Peugeot 3008

Toyota C-HR

Volvo S90/Volvo V90.

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

Očekivano, većina kandidata dolazi iz fabrika evropskih proizvođača (5) dok će čast „ostatka svijeta“ braniti dva japanska modela.

Među sedam finalista nije se našao nijedan model iz SAD, a nije bilo mjesta ni za neki od korejskih automobila koji su popularni na evropskom tržištu.

Takođe, u užem izboru nema ni modela poznatih evropskih marki koje su u dosadašnjim izborima za „Automobil godine“ najčešće pobjeđivale, kao što su FIAT (9 titula), Renault (6), Ford (5), Opel (5) i Volkswagen (4).

Sa druge strane, kompanija PSA Peugeot-Citroen može da se pohvali sa dve nominacije.

Takmičenje za Automobil godine u Evropi održava se od 1964. godine. Žiri koji će odlučivati o ovogodišnjem pobjedniku sastoji se od 58 evropskih automobilskih novinara, a koji model će trijumfovati biće poznato 6. marta 2017. godine.

Podsjećamo, prethodne godine isti žiri je za „Automobil godine“ izabrao Opel Astru.

Koji je vaš favorit za titulu automobila godine u Evropi?

Izvor: Nezavisne novine