Трошење кочница зависи прије свега од стила вожње. Агресивна вожња узрокује знатно чешће и јаче притискање на педалу кочнице што има за посљедицу скраћење животног вијека кочница (како плочица, тако и дискова). Ако се кочи умјерено посебно у градским условима вожње, кочнице аутомобила, “преживјеће” знатно већи број километара него иначе. Али, сваким активирањем оне се ипак троше.

 1. Управљати се принципима еко вожње у саобраћају – Када требате успорити или се зауставити – кочите углађено отпуштајуци папучицу гаса на вријеме остављајуци мотор у брзини.
 2. Комбинујте кочење мотором и класичном кочницом – Ако аутомобил морате успорити најбоље је прво одрадити мотором, пребацивањем у нижи степен преноса, па тек на крају притиском на кочницу.
 3. Не додајте гас пред наилазак на семафор да би се ухватило зелено свјетло – не доноси никакву корист осим што на крају захтијева јачи притисак на кочницу.
 4. Отпустите гас умјесто кочења – ово се посебно односи на вожње аутопутем или на магистралама. Мање се губи на путној брзини, а штеди се и гориво.
 5. При клизавим условима на путу не притишћите нагло кочницу – нагли притисак на кочницу у овој ситуацији ће вас највјероватније довести до проклизавања аутомобила или пак окретања.
 6. Не кочите у самој кривини – исти ефекат као и у претходном случају.
 7. Не кочите на рупи или лежећем полицајцу – Приликом кочења при преласку преко лежећег полицајца или рупе, усљед прерасподјеле оптерећења, под дјеловањем силе инерције, долази до сабијања предњих опруга и амортизера а предње вјешање постаје знатно тврђе. Губи могућност амортизовања и због овог на рупи, неравнини или лежећем полицајцу настаје појачан удар, штетан за све дјелове трапа – лежајеве, споне, зглобове, амортизере, опруге.
 8. Лагано притишћите кочницу – Приликом самог заустављања, посебно ако су кочнице прилично загријане пожељно је пред крај лагано отпуштати кочницу и тако је хладити, а не притискати је до краја и тако заустављати возило. Наиме, због високих температура на тај начин се дискови најлакше оштете.
 9. Не перите аутомобил одмах након вожње док се кочнице не охладе – хладна вода у додиру на вреле кочнице доводи до постепеног кривљења кочионих дискова.
 10. Редовно сервисирати кочнице и провјеравати ниво уља.
 11. Редовно подизати ручну кочницу у паркинг моду – осим што осигуравате аутомобил од самопокретања, редовним подизањем ручне кочнице не дозвољавате да она “зарђа” и изгуби функцију, зими не треба форсирати ручну кочницу.

Извор: newsblic.ba