Pežo-Sitroen grupacija je pronašla pravi način da odgovori na optužbe vozača na račun automobilske industrije o „štelovanju“ rezultata vezanih za prosječnu potrošnju i emisiju štetnih gasova. Naime, francuski brendovi su nastavili da objavljuju potrošnju svojih automobila ali u realnim uslovima.

Testiranje je inspirisano evropskim projektom RDE (Real Driving Emission) koji ima za cilj da uskladi zvanične brojke koje dobijamo od proizvođača sa odstupanjima u potrošnji u svakodnevnoj vožnji.

potrošnja 1

Koristi se uređaj (PEMS) koji je priključen na automobil a potrošnja se testira na javnim putevima pri čemu se kombinije vožnja u gradu (25 km), van grada (39 km) i na auto-putu (31 km). Osim toga, automobil je opterećen kao u realnim uslovima, sa putnicima, prtljagom i uključenim klima-uređajem.

potrošnja 2

Ukupno je testirano 28 automobila (Pežo, Sitroen i DS) a razlika u prosečnoj potrošnji je bila od 1,2 do 2,7 litara. Najbolji rezultat je zabilježio „pežo 208 1.6 BlueHDI“ sa 100 KS koji bi prema fabričkim podacima trebalo da troši 3,5 litara dok je u realnim uslovima zabilježeno prosječnih 4,7 litara. Sa druge strane, „pežo 3008 1.2PureTech“ sa 130 KS trošio je 7,6 litara umesto „obećanih“ 4,9 litara.

Izvor: mojauto.rs