Куповина половног аутомобила може бити право кидање живаца, како наћи прави ауто, како се обезбиједити да вас продавац неће преварити, да аутомобил није украден, ударан, крпљен. Ризик увијек постоји али ако избјегнете неке од основних грешака лакше ћете наћи прави аутомобил за вас.

 

1. Знајте шта желите

Будите сигурни да ли желите спортски, нови, пространи, поуздани аутомобил, одредите своје проритете. Реците продавцу шта вас интересује, не дозволите да вам он намеће своје мишљење, да вас убјеђује како ће БМW стар 20 година трошити 8 литара у граду, како је Цорса од 15 година удобна за пут на море и да вам Француз неће испразнити касицу сталним поправкама.

2. Обавите тест-вожњу

На око можда дјелује савршен, бројке су одличне, продавац каже да је одржаван и гаражиран, али док не сједнете и провозате тај аутомобил нећете знати какве све недостатке крије.

3. Преговарајте око цјене

Ниједна цјена није фиксна. Та ријеч значи само да ће продавац мало теже пристати да спусти цјену и то за мањи износ у односну на оне где пише договор. Уколико се одмах „заљубите“ у аутомобил не показујте то јер онда цјена заиста постаје фиксна.

4. Не пристајте на понуђене услове финансирања

Сјајно звучи зар не, одете на ауто-плац, потпишете пар докумената и добијате аутомобил без одласка у банку. Не желите да чекате у реду иза шалтера онда ћете то морати да платите. Зато кредит, лизинг и остале видове одложеног плаћања обављајте искључиво преко банке.

5. Не пристајте на замjену

Уколико дођете са намером да свој аутомобил дате у замјену и узмете, уз доплату, друго половно возило није паметно то чинити на ауто-плацу. Ту ћете добити знатно мању цјену у односну на ону коју можете добити у замjену са неким физичким лицем.

6. Не желите да кажете НЕ

Видјели сте аутомобил, свиђа вам се, добар је у вожњи али продавац је поставио превисоку цјену. Вама се аутомобил свиђа, толико пара не желите да дате али са плаца не одлазите. То даје знак продавцу да сте у његовој шаци, он је у предности. Слободно крените ка излазу, продавац ће вас звати да се вратити и понудиће мању цјену.

7. Посетили сте само један ауто-плац

Колико год да аутомобил делује савршено, продавац љубазан, цјена приступачна, ипак дајте себи још времена, односно погледајте шта нуди конкурецнија. Лако ћете се вратити на почетак и купити аутомобил који сте први изабрали али упознати се са стањем код других продаваца вас неће коштати.

8. Распитајте се о додатим трошковима

Пренос власништва, атест плина, регистрација, царина, провјерите шта од тога плаћа продавац а шта ћете морати ви да платите након куповине како вас аутомобил не би коштао више него што сте га платили.

Извор: autoportal.rs