Kupovina polovnog automobila može biti pravo kidanje živaca, kako naći pravi auto, kako se obezbijediti da vas prodavac neće prevariti, da automobil nije ukraden, udaran, krpljen. Rizik uvijek postoji ali ako izbjegnete neke od osnovnih grešaka lakše ćete naći pravi automobil za vas.

 

1. Znajte šta želite

Budite sigurni da li želite sportski, novi, prostrani, pouzdani automobil, odredite svoje proritete. Recite prodavcu šta vas interesuje, ne dozvolite da vam on nameće svoje mišljenje, da vas ubjeđuje kako će BMW star 20 godina trošiti 8 litara u gradu, kako je Corsa od 15 godina udobna za put na more i da vam Francuz neće isprazniti kasicu stalnim popravkama.

2. Obavite test-vožnju

Na oko možda djeluje savršen, brojke su odlične, prodavac kaže da je održavan i garažiran, ali dok ne sjednete i provozate taj automobil nećete znati kakve sve nedostatke krije.

3. Pregovarajte oko cjene

Nijedna cjena nije fiksna. Ta riječ znači samo da će prodavac malo teže pristati da spusti cjenu i to za manji iznos u odnosnu na one gde piše dogovor. Ukoliko se odmah „zaljubite“ u automobil ne pokazujte to jer onda cjena zaista postaje fiksna.

4. Ne pristajte na ponuđene uslove finansiranja

Sjajno zvuči zar ne, odete na auto-plac, potpišete par dokumenata i dobijate automobil bez odlaska u banku. Ne želite da čekate u redu iza šaltera onda ćete to morati da platite. Zato kredit, lizing i ostale vidove odloženog plaćanja obavljajte isključivo preko banke.

5. Ne pristajte na zamjenu

Ukoliko dođete sa namerom da svoj automobil date u zamjenu i uzmete, uz doplatu, drugo polovno vozilo nije pametno to činiti na auto-placu. Tu ćete dobiti znatno manju cjenu u odnosnu na onu koju možete dobiti u zamjenu sa nekim fizičkim licem.

6. Ne želite da kažete NE

Vidjeli ste automobil, sviđa vam se, dobar je u vožnji ali prodavac je postavio previsoku cjenu. Vama se automobil sviđa, toliko para ne želite da date ali sa placa ne odlazite. To daje znak prodavcu da ste u njegovoj šaci, on je u prednosti. Slobodno krenite ka izlazu, prodavac će vas zvati da se vratiti i ponudiće manju cjenu.

7. Posetili ste samo jedan auto-plac

Koliko god da automobil deluje savršeno, prodavac ljubazan, cjena pristupačna, ipak dajte sebi još vremena, odnosno pogledajte šta nudi konkurecnija. Lako ćete se vratiti na početak i kupiti automobil koji ste prvi izabrali ali upoznati se sa stanjem kod drugih prodavaca vas neće koštati.

8. Raspitajte se o dodatim troškovima

Prenos vlasništva, atest plina, registracija, carina, provjerite šta od toga plaća prodavac a šta ćete morati vi da platite nakon kupovine kako vas automobil ne bi koštao više nego što ste ga platili.

Izvor: autoportal.rs