Одлазак на љетовање врло се лако може претвортии у ноћну мору проведете ли у вожњи неколико сати, а дијете на стражњем сједалу цијело вријеме неутјешно плаче изиритирано врућином.

 

Прије путовања родитељи би се требали припремити како би ток вожње прошао с најмањом могућом количином стреса, како за дјецу тако и за њих. Премда су љети врућине несносне током готово цијелог дана, постоји неколико ствари којима можете себи и малишану олакшати путовање. Педијати препоручују за почетак да дјецу за пут обучете у прозрачну одјећу у којој им неће бити вруће те да је потребно припремити резервну гардеробу за пресвлачење у случају да се дијете јако озноји или ако поврати у вожњи.

Ако родитељи крећу према дестинацији која је удаљена 2-3 сата вожње, добро је кренути на пут што раније ујутро, док нису велике врућине. За дужа путовања препоручљивије је кренути ноћу, кад су температуре ниже, да се на одредиште дође у раним јутарњим сатима , савјетују педијатри, додајући како дјецу обавезно треба смјестити у аутосједалице, на које се може ставити памучна плахтица да се дијете додатно не зноји .

Прије пута свакако је добро јако провјетрити возило и расхладити га ако је стајало на сунцу. Климу треба упалити у ауту само ако је неопходно, боље је користити ауто вентилацију Најважније је обратити пажњу да клима или вентилација не дувају директно на дјецу. Разлика у вањској температури и температури у возилу не би смјела бити већа од неколико степени.

На пут треба понијети доста течности, по могућности обичну воду. Ставите ли је у термоску, вода ће током цијелог пута имати пријатну температуру за пиће. Такође, дјеци прије путовања не треба давати веће количиње хране нити газиране сокове. На дужим путовањима треба стати и одморити се и неколико пута, по правилу свака два сата, како би дијете могло протегнути ножице, истрчати се, удахнути ваздуха, обавити нужду… Само вријеме путовања можете скратити причајући приче, или пјевањем дјетету, или играјте неку игру. Ако икако можете, за путовање изаберите дан у седмици када нису гужве у собраћају, како се путовање не би непотребно продужило.

Током вожње могу појести штапиће, али никако им не би требало давати тешку и масну храну попут сендвича с мајонезом, чипса или чоколаду јер им може бити мучно. Путујете ли с бебом млађом од шест мјесеци, свакако треба неколико пута стати да мајка подоји дијете. Ако дијете осим мајчиног млијека узима другу храну, тад му можете понудити и додатно мало по мало воде.

Што се тиче болести путовања (кинетоза) и мучнине током вожње, већој дјеци могу се дати таблетице против мучнине, а мања дјеца могу користити акупресурне наруквице или хомеопатске лијекове. Можете их набавити у апотеци, гдје ћете добити и упутства за кориштење. План путовања добро је покушати ускладити с бебиним биоритмом, тако да по могућности одспава барем дио пута. Угоднијој атмосфери у аутомобилу помоћи ће и сјенила на прозорима која ће ублажити доток сунчева свјетла и топлине. Није лоше дијете током вожње намазати заштитном кремом за сунце.

Не остављајте дијете у ауту!

Никада, а поготово не по врућинама, не остављајте дјецу без надзора у аутомобилу, макар је упаљена клима. По великим врућинама температура у возилу може се у само неколико минута попети и на више од 40 степени! Ако је дијете заспало и не желите га будити, морате остати с њим. Увијек се сјетите како је и малој дјеци вруће кад је и нама вруће, но она су много осјетљивија. Ако видите да је дијете претјерано немирно, плачљиво, ако му је кожа влажна, значи да му је вруће па га расхладите и дајте му воде.

Извор: Независне новине