Љетни временски услови не траже много бриге о аутомобилу. Но, када дођу хладнији дани, потребно је урадити одређене припреме да бисте што боље дочекали зимске услови у вожњи.

hppraznici-2-baner-1

Уколико нисте искусан возач, али и уколико јесте, понеки савјет о томе како припремити аутомобил за зимску вожњу увијек ће добро доћи.

Зимске гуме

Први корак, можда и најважнији за долазак зиме, јесте замјена љетних гума за зимске. Многи возачи нису ни свјесни важности зимских гума у вожњи на ниским температурама. Треба нагласити да зимску гуму не одређује само изглед шаре, него је ријеч о много већим разликама које на први поглед не видимо.

Технологија израде и одабир правих материјала за гуму играју далеко већу улогу у постизању оптималних карактеристика за понашање гуме у одређеним временским условима. Важно је знати да љетна гума губи све своје квалитете на температурама испод +7 Ц.

Без обзира на стање подлоге, да ли је сува или мокра, гума предвиђена за љетно доба неће се добро понашати на ниским температурама.

Ако баш немате сет зимских гума или користите такозване љетне+зимске (М+С) гуме, онда је паметно и законски обвезно имати ланце за снијег као додатну зимску опрему.

Акумулатор

Иако акумулатор у аутомобилу уредно ради мјесецима, он може заказати већ првог јутра када се значајно спусте температуре.

У љетном периоду акумулатор се мање напреже, лакше ради и тешко ћемо уочити знакове замора.

Да бисте избјегли неугодне ситуације, одвезите аутомобил на преглед и напомените да вам ураде провјеру стања акумулатора у аутомобилу.

Антифриз

Антифриз нам чува мотор од могућег залеђивања. Антифриз ријетко провјеравамо сами. Уколико је расхладни систем здрав и нема п-требе да додајемо течност, провјеру и не радимо.

Ипак, да бисмо били сигурни и да избјегнемо потенцијалну хаварију на мотору, потребно је пред зиму провјерити стање у расхладном систему.

Замјена антифриза требало би да се обавља сваке двије године. Уколико сте то обавили прошле године, можете да провјерите својства антифриза у неком сервису или купите уређај за мјерење тачке мржњења.

Наиме, антифриз временом губи својства, што значи да му слаби отпорност на смрзавање и антикорозивна заштита. Уколико се расхладна течност заледи, посљедице могу да буду катастрофалне по мотор и пратеће компоненте.

Брисачи

Мало ко би помислио, али у читавој причи о припреми аутомобила за зиму свакако треба споменути и метлице брисача.

Брисачи служе да очистимо вјетробранско стакло од нечистоћа или воде и снијега. Ако су метлице брисача оштећене, оне слабије раде а као резултат имамо смањену и отежану видљивост.

Метлице треба мијењати барем једном годишње. Осим замјене брисача, свакако провјерите и течност за прање стакала.

Уље

На првом мјесту, чувајте се фалсификата – има их свуда и притом су паковања толико вјерно копирана да ни искусан продавац уља не може да примијети разлику.

Квалитет и одговарајуће карактеристике уља су нарочито важни у зимском периоду, приликом јутарњег старта мотора.

Неколико додатних савјета

– Уколико вам се заледи брава на аутомобилу, узмите глицерин за кедере.

Њим намажите гумене дијелове у оквиру врата и спријечите појаву леда на тим мјестима.

– Уколико вам током ноћи заледе стакла, најбоље је користити течност за прање вјетробранског стакла, док са стругањем треба бити максимално опрезан.

– Било да возите аутомобил са дизелским или бензинским мотором, током зиме је посебно важно да количина горива у резервоару не пада испод 1/3.

Извор: Независне новине