Kompanija Ford predstavila je u Los Anđelesu automobil „mustang mah e“, električni sportski model, za koji Rojters piše da je predstavljao veliki test za američkog proizvođača.

Za glumca Idrisa Elbu, koji je radio u Fordovoj fabrici u Engleskoj pre nego što je postao slavan, okretanje kompanije kao električnim automobilama je velika radost.

„Osećam se veoma vezano za ovaj brend. Ali sam, takođe, ponosan što je kompanija kao Ford stupila u arenu električnih vozila“, kazao je Elba Rojtersu na predstavljanju automobila u Los Anđelesu.

Direktor Forda Bil Ford Džunior kaže da „mah e“ spaja dva ranije suprotstavljena cilja – njegovu želju da Ford bude lider u proizvodnji čisth automobila i njegovu ličnu ljubav prema „mustangu“ i V8 motoru.

Fordovi zvaničnici su saopštili da je dizajnerski tim od nule konstruisao električno vozilo, umesto da su originalnog i postojećeg „mustanga“ prilagodili električnoj bateriji. Ispod sedišta automobila smeštena je baterija koja omogućava automobilu da pređe oko 483 kilometra.

Ford se obavezao da će uložiti 11,5 milijardi dolara u razvoj električnih i hibridnih modela do 2022. godine. Proizvođači automobila muče se da zarade novac na električnim modelima. Međutim, Ford Mlađi najavljuje da će „mah e“ biti profitabilan od samog starta.

Fordovo poverenje u „mah e“ i odlučnost da izazove Teslu ogleda se i u lokaciji koju je kompanija izabrala za prezentaciju modela – avionski hangar u Kaliforniji od kojeg se kratkom šetnjom može stići do kancelarija osnivača komapanije Tesla, Ilona Maska.

Mask često kristi objekte SpaceX za promociju novih Teslinih modela, a uskoro bi u Los Anđelesu trebalo da predstavi i električni pikap kamionet.

Osnivač Tesle je na Fordov izazov odgovorio na Tviteru, navodeći uz čestitke da su održivi električni automobili budućnost autoindustrije.

 

 

 

Izvor: N1