Mnogi ne mogu ni zamisliti „ozbiljniji“ novi automobil bez aluminijumskih feluga. No koliko su one stvarno potrebne i korisne, a koliko nepotrebno rasipanje novca?

Malo smo se pozabavili tom tematikom, kako bismo vam olakšali donošenje odluke, a evo i elemenata za i protiv aluminijumskih feluga..

Za

Automobil postaje „šminka“, djeluje privlačnije i ozbiljnije. Važnije su prednosti funkcionalne, manje su mase, a istodobno šire, pa poboljšavaju performanse i stabilnost. Bolje provode toplotu, a kad se doda „efekat propelera“, dosta bolje hlade diskove. Posebno je korisno što podjednako doprinose udobnosti i stabilnosti. Pri jačem udaru svojim uništenjem smanjuju oštećenje trapa.

Protiv

Znatno su skuplje od čeličnih, a kako su i osjetno šire, traže ugradnju znatno skupljih guma nižeg profila.

Otežavaju manevrisanje i parkiranje, jer je teško, bez oštećenja, popeti se na veći ivičnjak. Teško je imati rezervni točak istih dimenzija, jer ne stane na predviđeno mjesto. Zbog veće širine ubrzavaju trošenje gume i povećavaju opterećenje upravljačkog mehanizma. Znatno povećavaju rizik krađe točka ili cijelog automobila.

 

Izvor: Nezavisne novine