Опкољени масном храном на празничним трпезама, постали сте забринути због повишеног нивоа холестерола у крви? Сазнајте како да га снизите и задржите оптималне вриједности

Повишен ниво холестерола у крви представља највећи ризик за појаву срчаних обољења.

Међутим, експерти тврде да снижавање нивоа холестерола за само 10 одсто може да спаси на хиљаде људских живота. А одржавање здравих вриједности холестерола је много лакше него што мислите.

Добре масти, лоше масти

За почетак, треба да знате да је постојање одређене количине холестерола у крви здрава и апсолутно неопходна ствар. Ова природна масноћа омогућава стварање витамина Д и есенцијалних хормона у организму. Постоје два типа холестерола – ХДЛ (липопротеин високе густоће), који је користан за здравље, и ЛДЛ (липопротеин ниске густоће), који је штетан. Високе вриједности ЛДЛ-а, а мале ХДЛ-а, повећавају ризик од таложења масти у главним крвним судовима, а посљедично и од срчаног удара.

Промијените уља

Засићене масноће у храни, као што су масти животињског поријекла, повећавају ниво холестерола у крви. Ипак, постоје и корисне масноће у исхрани. Омега-3 масне киселине из рибе, маслине, кикирикија, сјеменки грожђа, авокада и уљане репице не подижу ниво ЛДЛ холестерола. С друге стране, транс масноће (садрже их прерађене и пржене намирнице и већина маргарина), могу да повећају укупни ЛДЛ холестерол и смање ниво ХДЛ холестерола.

САВЈЕТ: Користите здрава уља за кухање и припрему салата. Уклањајте видљиву масноћу са меса и избјегавајте конзумирање лиснатог тијеста, месних прерађевина, кекса, грицкалица и пржене брзе хране – ове намирнице садрже засићене и транс масноће. Пажљиво читајте састав намирница и купујте оне са најмањим садржајем засићених и транс масноћа.

Једите биљна влакна

Уколико сте забринути због увећања нивоа холестерола, један од начина његове редукције јесте повећање уноса биљних влакана кроз исхрану. У истраживањима је утврђено да бета глукан (врста биљних влакана које садржи зоб и друге житарице) значајно снижава ниво холестерола. Експерти препоручују свакодневно конзумирање 3 г бета глукана (око 60 г зоби) за оптимално здравље срца и крвних судова.

САВЈЕТ: Увијек прочитајте састав цереалија и једите оне врсте које садрже највише биљних влакана. Иначе, љуске псилијума (врста биљке), које могу да се купе у појединим продавницама здраве хране, или као састојак дијететских додатака у апотекама, могу да се користе као додатак доручку или умијешане у брашно приликом печења.

Мажите корисне масноће на хљеб

Такођер, доказано је да биљни стероли, све чешћи састојак маргарина, снижавају холестерол за чак 10 одсто. Дјеловање ових материја се заснива на редуковању апсорпције јестивих масноћа у цријевима. Дакле, приликом куповине маргарина провјерите да ли се у саставу налазе стероли и једите га свакодневно. Експерти кажу да је дневна количина од 25 г (отприлике једна кашика) довољна за максималан ефекат.

САВЈЕТ: Користите намазе обогаћене стеролима у сендвичима, поврћу, за печење или у припреми било које друге хране за шта обично користите уље или путер. Мање количине стерола, такођер, налазе се у језграстом воћу, сјеменкама, као и у поврћу.

Извор: Независне новине