“Српска није Ел Дорадо и не могу сви јести златним кашикама. Наредне године очекују нас болне реформе на основу споразума са ММФ-ом,а које подразумијевају и “редукцију радне снаге”, поручио је у интервјуу за Еуро блиц Министар рада Миленко Савановић.

Његове најаве у Влади као да нису чули па данас сви редом поручују да од тога нема ништа.А и министар Савановић данас прича сасвим другу причу.

Иако у писму намјере јасно стоји да се Српска обавезала смањити број запослених и издвајања за плате у јавном сектору, у Влади тврде да неће бити тако.

“Отпуштања неће бити у јавном сектору и смањења плата по ономе што смо ми на Влади до сада”, каже Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Савановић је у спорном интервјуу још једном потврдио оно што је рекао за АТВ да ће се ускоро мијењати Закон о платама буџетских корисника и да ће им Влада минули рад смањити на 0,3 одсто, јер је већ смањен у реалном сектору.

Изненађење његовим најавама не крију у министарству локалне самоуправе које по Савановићевим наводима припрема закон.

“Ја не знам одакле вама информација да радимо тај закон. Ми смо у овом тренутку у неким аналитичким припремним активностима али то ће свакако сачекати јесен и ту причу у складу са потребама отварати. Могуће је да ће бити усаглашавања закона везано за Закон о раду, али то је оно о чему тренутно радим оаналитику”, рекла је Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

Ни министар просвете Дане Малешевић није чуо оно што је изјавио његов колега из ресора рада.Не зна ни шта пише у писму намјере које је Влада послала ММФ-у. У анализи кредитора јасно се наводи да је ресор просвјете споран, јер упркос томе што се број школараца стално смањује расте број запослених.

“Ја не знам, нисам читао писмо намјере и шта је тамо тако да … ја знам шта имам тренутно у министарству и нема вишка запослених и видјећемо. Правићемо анализе”, изјавио је Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади РС.

Малешевић каже да за сада само зна да у његовом кабинету нема вишка радника, јер је за двије године запослио само возача и шефа кабинета.

По налазима ММФ-а вишка запослених осим у образовању има и у здравству и полицији, али министар Лукач најављује чак и нова запошљавнаја. Негирању ММФ-ових захтјева и сопствених навода данас се придружио и сам министар рада.

“Када је у питању отпуштање и аранжман са ММФ-ом нема ту ништа конкретно мислим да неће бити отпуштања”, каже Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Савановић каже да се број запослених може смањити само природним одласком у пензију. Мјере се ипак морају брзо проводити јер мисија ММФ-а у контролу стиже до краја године.

Извор: АТВ