Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ успјешно су завршиле пројекат пробијања тунела испод Билеће који ће убудуће служити за превођење плавних вода из Билећког поља у акумулацију „Билећа“.

Захваљујући овом предузећу, које је за досадашње радове издвојило више од шест милиона КМ, становници насеља Језерине и Плужине, која су претходних година била под водом, више неће имати овакве проблеме, а ХЕТ ће уложити још три милиона КМ за преостале планиране радове.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је новинарима да је тунел дугачак 1.800 метара и да ће ускоро бити приступљено изради секундарне бетонске облоге и осигурања тунела, те градњи канала који ће да уведу поплавне воде у тунел.

„Ово је један велики грађевински подухват, без људских жртава и материјалне штете“, истакао је Мишељић и изразио задовољство што су сви планирани послови завршени у предвиђеном року.

Директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија нагласио је да је након посљедњих великих поплава формиран стручни тим за рјешавање ових проблема у Билећком пољу, те да је један од закључака био да се изгради тунел за одвођење вода из поља, како мјештани не би били угрожени.

Таминџија каже да је тунел изграђен због потреба становништва, да ХЕТ од тунела нема директних позитивних хидроенергетских ефеката, али да ће се елиминацијом полава у Билећком пољу остваривати максимални резултати из постојеће акумулације.

О значају тунела за Билећу говорио је и начелник ове општине Миљан Алексић, који је изразио задовољство што је дошао крај мукама становника насеља која су била изложена плављењу.

Тунел је саставни дио пројекта „Горњи хоризонти“.

Извор: Срна