Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ су у 2016. години оствариле једну од најбољих годишњих производњи овог предузећа и биле су важан ослонац електроенергетског система Електропривреде Републике Српске /ЕРС/, изјавио је Срни извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић.

Он је истакао да је, захваљујући доброј погонској спремности агрегата у систему ХЕТ-а и повољној хидрологији у дијелу године, кота акумулације Билећа 16. јуна 2016. године достигла своју максималну вриједност, те је електроенергетским билансом ЕРС-а планирана производња ХЕТ-а за 2016. годину премашена за 20 одсто.

Вујић је напоменуо да тако добре резултате није могла пореметити ни лоша хидрологија на почетку и на крају претходне године, посебно у децембру, као и током децембра 2015. године, када нису забиљежене падавине, односно дотоци у акумулацију Билећа.

„Производњом система ХЕТ испоручено је 1.168,52 гигават-часа, уз додатну производњу 88,23 гигават-часа електричне енергије, задужене током ревитализације агрегата у ХЕ Дубровник крајем 2015. године, коју је из система ХЕТ преузела Хрватска електропривреда“, рекао је Вујић.

Он је навео да је максималним искоришћењем акумулације Билећа остварена једна од најбољих годишњих производњи ХЕТ-а, са оствареним дотоком у акумулацију од 61,20 метара кубних у секунди, што је, како каже, испод просјечне годишње вриједности остварених дотока у периоду од када се редовно прате и мјере хидролошки подаци у сливу.

„ХЕТ је у многоме допринио стабилном и ефикасном функционисању електроенергетског система БиХ, учествујући као пружалац помоћних услуга у оквиру ЕРС као балансно одговорне стране“, истакао је Вујић.

Извор: Срна