Naredne godine, poslije kompletiranja tehničke dokumentacije, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici finansiraće izgradnju mosta preko rijeke Trebišnjice, u okviru projekta „Istočne obilaznice“. Izrada projekta iznosi oko dvjesto hiljada maraka, a izgradnja mosta koštaće skoro pet miliona maraka. Grad Trebinje finansira projektnu dokumentaciju za ostali dio obilaznice.

Trasa buduće Istočne obilaznice vodi od raskrsnice za Herceg Novi i Dubrovnik, iznad naselja Gučine i Police, do Banjevaca, gdje se priključuje na puteve za Nikšić i Bileću. Hidroelektrane na Trebišnjici već su uradile dio projektne dokumentacije.

„Mi smo se obavezali ranijim saglasnostima i dozvolama na izgradnju objekata. Spriječiće plavljenje. Do sada smo finansirali izgradnju deset mostova“, rekao je rukovodilac sektora inversicione izgradnje, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici Vedran Firtula.

Planom investicija za narednu godinu, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, obezbijedilo je pet miliona maraka.

Dužina mosta iznosi oko četiristo metara. U Gradskoj upravi, koja finansira projekat obilaznice, osim mosta, potvrdili su da bi naredne godine trebalo da bude urađena prva dionica. U trup nove saobraćajnice biće ugrađeni cjevovodi za tehničku i pitku vodu, čime bi grad imao sigurno snabdijevanje vodom.

„U martu naredne godine biće gotova tehnička dokumentacija. Vlada Republike Srpske je stavila u prioritet ovu saobraćajnicu, a naredne godine planirana je izgradnja dionice od Aleksine Međe do Crkvine i mosta Crkvina“, istakao je načelnik gradskog odjeljenja za urbanizam Marko Rikalo.

Osim nove saobraćajnice, planskom dokumentacijom definisana je i namjena ostalih površina uz trasu Istočne obilaznice. Nosilac projekta, vrijednog oko trideset miliona maraka, biće JP Putevi.

Izvor: RTRS