Наредне године, послије комплетирања техничке документације, предузеће Хидроелектране на Требишњици финансираће изградњу моста преко ријеке Требишњице, у оквиру пројекта „Источне обилазнице“. Израда пројекта износи око двјесто хиљада марака, а изградња моста коштаће скоро пет милиона марака. Град Требиње финансира пројектну документацију за остали дио обилазнице.

Траса будуће Источне обилазнице води од раскрснице за Херцег Нови и Дубровник, изнад насеља Гучинe и Полице, до Бањеваца, гдје се прикључује на путеве за Никшић и Билећу. Хидроелектране на Требишњици већ су урадиле дио пројектне документације.

„Ми смо се обавезали ранијим сагласностима и дозволама на изградњу објеката. Спријечиће плављење. До сада смо финансирали изградњу десет мостова“, рекао је руководилац сектора инверсиционе изградње, ЗП Хидроелектране на Требишњици Ведран Фиртула.

Планом инвестиција за наредну годину, предузеће Хидроелектране на Требишњици, обезбиједило је пет милиона марака.

Дужина моста износи око четиристо метара. У Градској управи, која финансира пројекат обилазнице, осим моста, потврдили су да би наредне године требало да буде урађена прва дионица. У труп нове саобраћајнице биће уграђени цјевоводи за техничку и питку воду, чиме би град имао сигурно снабдијевање водом.

„У марту наредне године биће готова техничка документација. Влада Републике Српске је ставила у приоритет ову саобраћајницу, а наредне године планирана је изградња дионице од Алексине Међе до Црквине и моста Црквина“, истакао је начелник градског одјељења за урбанизам Марко Рикало.

Осим нове саобраћајнице, планском документацијом дефинисана је и намјена осталих површина уз трасу Источне обилазнице. Носилац пројекта, вриједног око тридесет милиона марака, биће ЈП Путеви.

Извор: РТРС