Četvrtom najboljom destinacijom u Evropi proglašena je Hercegovina, od strane Lonly Planeta, popularnog turističkog portala i izdavača turističkih vodiča.

Prestižni magazin kao jednu od atrakcija izdvaja i biciklističku turu od Mostara do Dubrovnika starom željezničkom trasom iz Austrougarskog perioda kojom je vozio popularni voz Ćiro, te ukazuje da se na ovoj ruti mogu vidjeti neke od najznačajnijih znamenitosti regije.

Preporuka je i Stari most u Mostaru koji je među prvim stvarima koje čovjeku padnu na pamet kada se spomene Hercegovina, piše ugledni magazin.

Lonely Planet podsjeća veliki broj turista koji svakog ljeta hrle ka Hercegovini da svojim fotoaparatima ovjekovječa upečatljive stećke.

U odabranom i elitnom društvu destinacija gdje se našla i Hercegovina na prvom mjestu, odnosno najboljom destinacijom u Evropi za ovu godinu proglašen je planinski lanac Visoke Tatre, koji je i najviši dio Karpata, u Slovačkoj. Na drugom mjestu je glavni grad Španije Madrid, ističe se bogatim noćnim životom. The Arctic Coast Way, odnosno nova turistička tura na sjeveru Islanda, koja obuhvata 900 kilometara puta, obilazak 21 sela, prevoz brodom do četiri otoka, našla se na trećem mjestu.

Lonely Planet je omiljeno štivo kojem vjeruju brojni turisti na svojim putovanjima, a već sedmu godinu zaredom sastavlja referentni popis “Best in Europe” koji sadrži deset prioritetnih destinacija u Evropi koje bi upravo sada trebale biti na radaru svjetskih putnika.

Izvor: seesrpska.com