На подручју Херцеговине од почетка 2016, према доступним евиденцијама, регистровано је 19 потреса јачег интензитета
hp-media-group-logoСнажан земљотрес прије три дана уздрмао је подручје Херцеговине, а осјетило га је и становништво у више градова регије. Према извјештају Европског сеизмолошког завода, потрес снаге 4,3 степена по Рихтеру забиљежен је у 16.58 сати, с епицентром 16 километара сјевероисточно од Билеће, на дубини од 10 километара. Највише се осјетио на подручју градова у источној Херцеговини, а подрхтавање је забиљежено и у Мостару, Чапљини, Стоцу, Подгорици, Никшићу, Фочи, Требињу и Билећи.

Без прогнозе

Из Европског сеизмолошког завода напоменули су да се земљотрес осјетио и на подручју Црне Горе, Србије и Хрватске. Потрес у близини Билеће други је с епицентром на подручју Херцеговине у свега неколико дана, а према подацима федералног Хидрометеоролошког завода, на подручју Благаја 31. октобра забиљежен је земљотрес јачине 4,2 степена по Рицхтеру.

Земљотреси попут недавних могу изазвати оштећења на старим и слабије грађеним објектима и осјетни су већини становништва. На подручју Херцеговине од почетка 2016., према доступним евиденцијама, регистровано је 19 потреса јачег интензитета. Земљотреси су забиљежени на подручју Мостара, Требиња, Стоца, Љубушког и Читлука.

Виши самостални референт у Центру за сеизмологију при федералном Хидрометеоролошком заводу Амра Крехић за Ослобођење је навела да је комплетна Херцеговина одувијек сеизмички активна усљед помјерања плоча које изазивају подвлачење афричке сеизмичко-тектонске плоче под еуроазијски масив.

– Та тектонска енергија при подвлачењу преноси се преко активних расједа, узрокујући на тај начин земљотресе, казала је Крехић, додајући и да се земљотреси не могу прогнозирати.

– Можемо их тек претпоставити према статистичким анализама, а када ће бити и којим интензитетом, то је немогуће претпоставити. У принципу, земљотреси су присутни сваког дана, али их становништво не може све осјетити, додала је.

Најтеже у Благају

Крехић је казала и да све донедавно у новијој историји нису забиљежена два јача земљотреса на подручју исте регије у свега неколико дана. Од почетка године до данас на територију БиХ забиљежено је укупно 70 слабијих, умјерених и јачих потреса, од којих је најјачи био у Благају. Примјењујући математичко-физикални модел сеизмичности, федерални Хидрометеоролошки завод недавно је дошао до закључка да се у наредних 50 година на територији БиХ могу очекивати земљотреси максималног интензитета до седам степени Мерцаллијеве скале. Земљотреси тог интензитета изазивају материјална оштећења на грађевинским објектима, углавном без људских жртава.

 

Извор: Ослобођење