Uzgoj maslina i proizvodnja ulja u Srpskoj mogu se nazvati pionirskim pokušajima.

Iako Hercegovina ima idealne uslove, tek mali broj proizvođača ima značajnije nasade i sopstvenu proizvodnju. Maslinarstvo, tvrde stručnjaci, ima perspektivu.

Hercegovina bi zbog geografskog položaja, karakteristika tla, povoljne klime mogla da bude svjetski značajan proizvođač maslina i kvalitetnog maslinovog ulja. Ipak, blagodeti podneblja još nisu iskorištene, pa se na prste jedne ruke mogu izbrojati uzgajivači u istočnoj Hercegovini.

– Pet sorti internacionalnih maslina to je sortiment koji daje odlićne rezultate u Istri i daje dobra ulja, to nam je cilj vrhunska ulja, naša zemlja je idealna za to, klima, vjetar i sunce – kaže Radovan Vukoje, direktor „Podruma Vukoje“.

Nešto brojniji su proizvođači u zapadnoj Hercegovini i zaleđu Neuma. Povratnik Petko Nikolić u Stocu je podigao maslinik od 300 sadnica. Ulaganje u ovu granu, tvrdi, ima perspektivu, jer je hercegovačka maslina odlična sirovina za proizvodnju ulja.

– Analize kažu da su ulja sa ovog podneblja ekstra kvalitete, poručuje Petko Nikolić, uzgajivač iz Stoca.

I ono malo proizvođača, zbog loše godine i slabog ovogodišnjeg roda, ulja za prodaju gotovo neće imati.

Hercegovačko maslinovo ulje već se pokazalo, i po kvalitetu spada u ekstra djevičanska- ulja najbolje klase, alu količine su, i u rodnim godinama, problem. Zato domaća proizvodnja gubi bitku sa uvozom kada su u pitanju količine , ali ne zaostaje, ako ne i prednjači u kvalitetu.

– Godišnje oko 100 analiza radi se o ekstra djevičanskim uljima, struka pristupa zadnjih neokiloko godina studiozno proizvođači nas poslušali oko uzgoja i prerade, a prednsot što nismo imali opterećenje tradiciojm nego su ljudi po upustvima struke. Svojstva ulja su odlična posebice organoleptička ekstra kvalitete, napominje Marko Ivanković, direktor Agromediteranskog Zavoda Mostar.

I komšije u Dalmaciji i Istri prave dobra ulja, a Hercegovina bi, tvrde stručnjaci, mogla njihovim stopama. Za takav scenario osim zainteresovanih proizvođača, kojih je svakim danom sve više, neophodna je sistemska podrška nadležnih ministarstava. Maslinarstvo u Srpskoj je kroz sistem podsticaja obuhvaćeno u dijelu podizanja nasada- maslinika u iznosima od oko 30% investiranog novca.

Izvor: RTRS