Od viška ipak glava može da zaboli. Dokaz za to su proizvođači smilja u Hercegovini. Samo na području Trebinja raste oko milion sadnica.

Kako sada stvari stoje, džabe će da raste, jer smilje u Hercegovini nema ko da kupuje.

Smiljomanija je vladala Hercegovinom od smiljomanije mnoge je zaboljela glava. Do branja smilja ostalo još nekih desetak dana, a otkupna cijena i dalje se ne zna.

Prošlogodišnje tri marke po kilogramu su samo san, jer otkupljivači sad nude upola manje. Proizvođači neće ni da čuju.

Kažu, radije će ga zapaliti nego za siću davati. Slijediće primjer komšija iz zapadne Hercegovine, osnovati udruženje i braniti svoja prava. Nadaju se da će biti i pomoći.

“U zapadnoj Hercegovini sada pregovaraju sa ministarstvom, da li će stati iza njih Federalna privredna komora iza njih to ne znamo, a mi se nadamo da će iza nas stati naša Privredna komora i grad Trebinje”, kaže Petar Pantović, proizvođač smilja.

Smilja je previše, a o tome je trebalo misliti ranije, kažu otkupljivači. Koja će cijena biti ne zna ni porodica Marić koja ljekovito bilje otkupljuje punih 18 godina.

“Ne zavisi od nas vjerujte. Najmanje zavisi od prerađivača niti zavisi od ovih koji teško rade da bi ga proizveli, zavisi od nekih velikih igrača koji su se tu ne znam kako pojavili i pričali priče i bajke da će ići na sedam maraka i deset maraka pa sada svi ćute”, rekao je Đorđo Marić, vlasnik forme “Elmar” Trebinje.

U destileriji porodice Marić ne znaju ni šta će sa eteričnim uljem koje su proizveli prošle godine. Možda im se posreći sa kupcem iz Japana, koji je stigao i do Hercegovine.

“Vidio sam različite vrste eteričnih ulja, ali ovo je posebno ovdje u Trebinju. I da, volio bih da ga kupim”, kaže Suši Sakanou, kupac iz Japana.

I ako se Suši odluči da kupi koji litar eteričnog ulja iz Hercegovine, cijena neće biti ni približna onoj od prošle godine kada je ulje koštalo skoro 2.000 evra.

Marići kažu da bi bli zadovoljni kada bi dao i 1.000.

Izvor: atvbl.com