Од вишка ипак глава може да заболи. Доказ за то су произвођачи смиља у Херцеговини. Само на подручју Требиња расте око милион садница.

Како сада ствари стоје, џабе ће да расте, јер смиље у Херцеговини нема ко да купује.

Смиљоманија је владала Херцеговином од смиљоманије многе је забољела глава. До брања смиља остало још неких десетак дана, а откупна цијена и даље се не зна.

Прошлогодишње три марке по килограму су само сан, јер откупљивачи сад нуде упола мање. Произвођачи неће ни да чују.

Кажу, радије ће га запалити него за сићу давати. Слиједиће примјер комшија из западне Херцеговине, основати удружење и бранити своја права. Надају се да ће бити и помоћи.

“У западној Херцеговини сада преговарају са министарством, да ли ће стати иза њих Федерална привредна комора иза њих то не знамо, а ми се надамо да ће иза нас стати наша Привредна комора и град Требиње”, каже Петар Пантовић, произвођач смиља.

Смиља је превише, а о томе је требало мислити раније, кажу откупљивачи. Која ће цијена бити не зна ни породица Марић која љековито биље откупљује пуних 18 година.

“Не зависи од нас вјерујте. Најмање зависи од прерађивача нити зависи од ових који тешко раде да би га произвели, зависи од неких великих играча који су се ту не знам како појавили и причали приче и бајке да ће ићи на седам марака и десет марака па сада сви ћуте”, рекао је Ђорђо Марић, власник форме “Елмар” Требиње.

У дестилерији породице Марић не знају ни шта ће са етеричним уљем које су произвели прошле године. Можда им се посрећи са купцем из Јапана, који је стигао и до Херцеговине.

“Видио сам различите врсте етеричних уља, али ово је посебно овдје у Требињу. И да, волио бих да га купим”, каже Суши Саканоу, купац из Јапана.

И ако се Суши одлучи да купи који литар етеричног уља из Херцеговине, цијена неће бити ни приближна оној од прошле године када је уље коштало скоро 2.000 евра.

Марићи кажу да би бли задовољни када би дао и 1.000.

Извор: atvbl.com