Likovni rad Tamare Mučibabić, učenice osmog razreda osnovne škole iz Gacka, proglašen je za najbolji na konkursu kojim se obilježava 25 godina postojanja Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga.

Njen crtež dvorca u Sankt Peterburgu, ispred koga su kočije, krasi salon Marijinskog dovrca, rezidencije Zakonodavane skupštine tog ruskog grada, kao dio međunarodne izložbe povodom ove značajne godišnjice.

Žiri je radove još dvoje gatačkih osnovaca, Ognjena Kekića, učenika devetog, i Milene Milićević, učenice sedmog razreda, izabrao među deset najboljih od 340 koliko ih je pristiglo na konkurs NS RS i Republičkog pedagoškog zavoda.

Učenice Osnovne škole “Sveti Sava” iz Bileće Viktorija Kisić i Anđela Nosović zauzele su drugo mjesto za svoj crtež, dok su trećeplasirani bili osnovci iz Pala.

Tamara Mučibabić i njeni školski drugovi iz Gacka polaznici su škole slikanja, a zahvalni su nastavnici Jeleni Glogovac Savić, pod čijim budnim okom razvijaju talenat za slikanje. Tamarin rad je nazvan ”bajkovitim”, dok mlada autorka kaže da je cijela Rusija bajka i da nije bilo teško tako nešto nacrtati.

– Radili smo dva dana i nisam mogla da vjerujem da će ovaj rad biti najbolji među toliko prispjelih crteža. Dvorci i kočije su karakteristični za taj lijepi grad i to je bio moj motiv – kaže Tamara.

Ognjen Kekić ističe da je prvi put u životu crtao građevine, ali da je izuzetno srećan što je njegov rad svrstan među 10 najboljih.

Prema riječima Milene Milićević, učenice sedmog razreda gatačke osnovne škole, sav posao je trajao dva dana. Zabavljali su se i stvarali, što je dalo vrijedne rezultate.

Učenici su do sada crtali uglavom uljem na platnu, a nagrađene slike rađene su akrilinim bojama.

Na gatačke osnovce ponosna je i nastavnica ruskog jezika Dragana Grgur, koja je podsjetila da je prije dvije godine potpisan protokol o saradnji između dvije skupštine, RS i Sankt Peterburga, koji se odnosi na sve sfere života, a posebno je značajan u kulturi i obrazovanju, jer otvara prostor za razmjenu učenika i studenata i sticanje novih znanja i iskustava.

– Imala sam ideju da crtaju bronzanog konjanika, spomenik Petru Velikom, i da se to poveže sa poznatim Gačaninom Savom Vladislavićem, savjetnikom ruskog cara Petra Velikog. Oni su se odlučili za dvorac i uspjeli – istakla je Grgur.

Dubravka Čolović

Izvor: Srpska info