Vinarija „Vukoje“ i Vinska galerija smještena na njenom vrhu jedinstven su kompleks u trebinjskom kraju, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine. Sedam etaža, podrumi 8 metara ispod zemlje, kompletna proizvodnja smještena na jednom mjestu, puno stila u unutrašnjem uređenju, arhitektonska rješenja koja oduzimaju dah, ali i sitni prelijepi detalji, te ljubaznost domaćina i zaposlenog osoblja ono su što ovaj objekat svakako svrstava u red svjetskih, ali i boravak u njemu čine predivnim iskustvom.

 

 

 

 

Svakako tu su i izvrsna gastronomska ponuda, hercegovačke delicije napravljene od povrća iz vlastite proizvodnje i pažljivo biranih sirovina i, naravno, vrhunsko vino koji privlače i oduševljavaju brojne goste iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, ali i evropskih i drugih svjetskih zemalja, što ovo mjesto čini nezaobilaznom destinacijom i evropskog i svjetskog jet seta. Tako je prošle godine u ovom kompleksu, koji je uvršten u najpoznatije svjetske gastronomske vodiče, uživala i jedna od najljepših Italijanki Monica Bellucci, te ponijela najljepše utiske.

Vina podruma „Vukoje“ piju se na tri kontinenta, u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi, a najzastupljenija su na austrijskom, češkom i skandinavskom tržištu, u Kini, te u SAD- u i Kanadi.
Sa sedme etaže galerije, kako ga nazivaju vinskim vidikovcem pruža se predivan pogled na cijelo Trebinje, ali i „Vukoje“ vinograde. Osim vinograda porodica Vukoje posjeduje i najveći maslinjak u BiH.

„Hercegovina je zemlja vina i dobre hrane, a mi smo to sklopili“, poručuju iz vinarije „Vukoje“.

– Čitav Vukoje tim, na čelu sa gospodinom Radovanom Vukojem, koji je kreator svih ovih lijepih vina, trudi se da svakome, pa i početniku u kulturi ispijanja vina, ali i onim vinskim hodočasnicima obezbijedi kompletne uslove za upoznavanje Hercegovine kroz hranu i vino. Prvi počeci vinarije datiraju iz 1982. godine, kada je ona bila samo skromni podrum i restoran, koji se sada nalaze 700 metara od ove zgrade, gdje je i počela naša priča- kaže Julija Vukašinović, brand manager „Vukoja“.

 

02 hp

Kako pojašnjava, tokom osamdesetih godina pa sve do iza 1996. zakoni nisu dozvoljavali otvaranje privatne vinarije, već su se ljudi upoznavali sa njihovom tadašnjom vinskom ponudom kroz njihov ugostiteljski objekat, mali restoran koji je tada nudio tradicionalnu hranu, nekoliko vrsta vina i lozovu rakiju.

– Danas je sve kompletno drugačija priča. Podrumi „Vukoje“ sada raspolažu sa 30 hektara svojih vinograda. Prvi je u Zasad polju uz korito rijeke Trebišnjice, a drugi je 16 kilometara od Trebinja i to je čuveni Carski vinograd koji je zasađen žilavkom. Carski vinograd zasađen je prvi put prije 120 godina od strane austrougarske monarhije i tada je, kao i danas, bio jako cijenjen. Postoje zapisi da se svaka boca numerički označavala, a vino koje se proizvodi iz njega se s toga naziva carsko vino- govori Vukašinović.

Briga o vinogradima tokom cijele godine je zasigurno teži dio posla i zato iz ove vinarije naglašavaju koliko su vinogradi važni. Trenutni broj radnika u kompleksu je 32, ali se on udupla rezidbom vinograda početkom godine. Vlastiti uzgoj jeste kompleksan, ali ima dosta većih prednosti.

– Nakon berbe grožđe nam omogućava proizvodnju visokokvalitetnih vina, jer je puno drugačije kada sami uzgajate sirovinu nego kada je morate otkupiti. Vlastitim uzgojem sirovinu možete usmjeriti kako vi želite, a svakako da se postiže i veći kvalitet, zahvaljujući čemu je ova vinarija prepoznata i u cijeloj Evropi i prekookeanskim zemljama. Također, dubrovačka Malvasia zasigurno nije slučajno zasađena ovdje. Znamo da je uvijek sađena u zaleđu i da je davala najbolje rezultate tu– ističe brand manager „Vukoja“.

 

03

 

Zanimljivo je da objekat i vinarija posjeduje i arhivu vina, za šta, kako pojašnjavaju, postoje dva razloga.

– Prvi je taj da želimo da posmatramo potencijal našeg vina. Najčešća pitanja klijenata i posjetilaca su vezana za vremensko čuvanje vina. Zato mi prije njih želimo da provjerimo tu informaciju koju na koncu njima dajemo. Druga generacija porodice „Vukoje“ trenutno drži proizvodnu palicu vinarije, a sudeći prema još mlađim generacijama vjerujem da će jednog dana ovdje ponosno stajati i pričati šta je napravio njihov djed i otac i nastaviti podizati vinsku kulturu u ovom, iako krševitom, prekrasnom hercegovačkom tlu i pod ovim suncem. To je drugi razlog zašto postoji ova arhiva- otkriva Vukašinović.

U vinariji kažu da će se asortiment u vinogradu u budućnosti jako malo ili nikako neće širiti.

– Više ćemo raditi na kvalitetu, a polako se spremaju i neki neobični destilati. Jedan konjak je već u fazi sazrijevanja. Radimo istovremeno i na podizanju vinske kulture ovog kraja, jer ova zemlja i ovaj potencijal to zaslužuju. Do sada smo imali između 50 i 60 hiljada posjetilaca, a vjerujemo da će taj broj u budućnosti rasti- otkriva Julija.

Kako naglašava Radovan Vukoje, vlasnik vinarije i podruma „Vukoje“, njihova želja je da objedine sve mediteranske resurse koje naša zemlja i podneblje mogu da pruže.

– Pored vinove loze uzgajamo i masline, a tu je i objekat potpuno drugačiji od svih ugostiteljsko- turističkih u našoj zemlji, jer naša Vinska galerija sadrži i vinoteku, wine i lounge bar, restoran i jedan specifičan garden city. Zbog svega toga ovdje posjetilac može upoznati ne samo vinariju „Vukoje“ već i cijelo Trebinje, Hercegovinu i BiH. Podrumi „Vukoje“ su specifični jer prerađuju isključivo svoje grožđe, a 30 hektara sopstvenih rasada daju 150 hiljada boca u vrhunskim godinama. Godina 2014. nam nije bila neka dobra godina i radili smo pet puta manje, ali naša deviza je da iz našeg podruma može izaći samo vrhunski kvalitet- zaključuje Vukoje.

Izvor: vijesti-x.com