Koncertom Željka Joksimovića na Trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom večeras se otvara 46. tradicionlani „Praznik mimoze“. Narednog petka, u okviru prestižnog festivala, predstaviće se trebinjski vinski podrumi i folklorna grupa KUD-a „Alat Swisslion“.

Prva subota februara rezervisana je za Feštu od mimoze ribe i vina u Baošićima, na kojoj se očekuje do 20.000 gostiju.

Za ovu manifestaciju pripremljeno je 1.300 kilograma ribe, 1.000 litara piva i 1.000 litara vina! Riba će spremati na 12 gradela, dok će se vino i pivo točiti na četiri punkta.

Posjetiocima će biti podijeljeno 400 kilograma italijanske mimoze. U večernjim satima u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu biće održan prvi od tri maskenbala koji se planiraju tokom manifestacije. Maskenbali za najmlađe biće održani 8. februara u Baošićima i 22. u Institutu Igalo.

Tradicionalno, 14. februara u Bijeloj biće održan sajam masline i vina. Na Dan zaljubljenihplanirano je Veče bokeških gulozeca.

Novina u ovogodišnjem programu je mala fešta od narandže koja će biti održana u Njegoševoj ulici 21. februara, kao i dan trebinjskog vina i folklora u restoranu „Olimpija“ 13. februara.

Karnevalsko spaljivanje novskog karnevala zakazano je za 28. februar na Škveru.

U okviru Praznika mimoze planiran je i koncert Gorana Karana 13. februara u Dvorani „Park“.

U okviru umjetničkog programa “Praznika mimoze” biće odigrane predstave „Hamlet u selu Mrduša Donja“ u produkciji CNP-a, „Veliki talas“ Zvezdara teatra, „Čarobnjak iz Oza“, pozorišni spektakl Gradskog pozorišta iz Podgorice, žonglerska predstava za djecu i odrasle „Bilo jednom jedno sunce“ zagrebačkog teatra „Puna kuća“ i „Briši od svoje žene“ Hercegnovskog pozorišta.

Kao i ranijih godina planiran i likovni program Hercegnovski zimski salon, Mali salon hercegnovskih galerija pod nazivom „treća dimenzija“, 10. februara u Dvorani „Park“ , izložba slika Dijane Lazović u galeriji „Sju Rajder“, izložba diplomaca ALU Cetinje u Institutu Igalo 23. februara kao i izložba sa likovnog i književnog konkursa „Naša mila Boko“, 24. februara u Dvorani „Park“.

Za 27. februar planiran je koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Opština je za manifestaciju opredijelila 130.000 eura. Koncert Željka Joksimovića finansirala je kompanija Azmont.

Otežavajuća okolnost za organizatore manisfestacije je slab rod mimoze ove godine pošto su vjetar i nevrijeme uništili većinu stabala žutog cvijeća u opštini.

U kviru programa „Praznika mimoze“ biće održano i više sportskih takmičenja od kojih je najznačajniji „Džudo kup mimoza“ koji je već počeo.

Unarednihmjesec dana biće održan i 16. kup mimoze u sportskom ribolovu, jedriličarska regata, karate turnir i jubilarni 20. plivački miting. Novost u sportskom programu Praznika mimoze je „Novska skalinada“, za koju se već prijavilo oko 140 učesnika, od rekreativaca do sportskih profesionalaca koji će se oprobati u trci novskim skalinama od Škvera do tvrđave Španjola.

 

Izvor: mondo.me