Na 25 metarskom bazenu Hotela Tuzla u Tuzli proteklog vikenda održan je tradicionalni 22. Međunarodni plivački miting  „Samir Ćirak Ćiro 2017“. Na takmičenju u Tuzli učestvovalo je 338 plivača iz 24. kluba, koji su u Tuzlu došli iz Mađarske , Srbije , Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na ovom , jednom od najstarijih i najkvalitetnijih plivačkih takmičenja u okruženju , na kome su oborena  dva državna rekorda BiH,  učešće su uzeli i plivači KVS Leotar.

U Tuzli boje KVS Leotar  branili su Helena Lakić (2005) , Teodora Kraljević (2005) , Jovan Vukoje (2005) , Vuk Danojlić (2003) i Stefan Grubač (2003).

U veoma jakoj konkurenciji  Međunarodnog  plivačkog mitinga  u Tuzli mladi plivači KVS „Leotar“  ravnopravno su se nosili sa plivačima iz država  koje imaju veliku tradiciju plivačkog sporta,  i uspjeli da osvoje dvije bronzane medalje.

Na međunarodnom plivačkom mitingu „Samir Ćirak Ćiro 2017“  bronzane  medalje osvojila je Helena Lakić (2005) u disciplini 50 m leđno i 100 m leđno. Pored osvojenih medalja Helena je u ovim disciplinama isplivala i svoje lične rekorde na 50 m leđno 36,23 sekunde, a duplo dužu dionicu 100 m leđno Helena je isplivala za 1:19, 19 , osim ovih rezultata mlada plivačica KVS Leotar  disciplinu 50 m delfin  otplivala je  za odličnih , 35,64,  ali se morala zadovoljiti sa četvrtim mjestom.  Pored  Heleninih medalja, koje su osvojene u izrazito  jakoj konkurenciji, gde su se trebinjski plivači takmičili sa svojim vršnjacima iz četri države i ostali takmičari  KVS Leotara u Tuzli su „lavovski“  branili boje svog kluba a to potvrđuje i podatak da su u svim svojim disciplina na tuzlanskom bazenu   otplivali  svoje lične rekorde .

Treba istaći da su u Tuzli  svoje prve nastupe na takmičenjima ostvarili Vuk Danojlić (2003) i Stefan Grubač (2003). Iako su svoje „vatreno krštenje“ imali na Međunarodnom takmičenju nisu imali straha , a Vuk je u disciplini 50m slobodno isplivao za svoj prvi nastup , respektabilnih , 35,77.

Za plivače KVS Leotar  takmičenja u 25 metarskim bazenima se nastavljaju, do kraja 2017 godine takmičare KVS Leotar očekuje učešće na tri, četri međunarodna plivačka mitinga.

„Na takmičenju u Tuzli naši plivači su potvrdili da iz takmičenja u takmičenje postižu , veoma dobre rezultate , popravljaju svoje lične rekorde i svakako da smo u klubu zadovoljni sa njihovim napredkom. Do kraja godine očekuje nas nastupi na par kvalitetnih takmičenja na kojim očekujemo dalji rezultatski napredak  naših takmičara“, istakao je Veljko Piljević , trener u KVS Leotar.

 

HP, novembar 2017.