Desetogodišnja Helena Lakić iz Trebinja, član plivačkog kluba „Leotar“, proglašena je za najperspektivnijeg plivača za 2014. godinu.

Brojne medalje i pohvale podsticaj su ovoj mladoj sportistkinji da nastavi da trenira još jačim tempom.

Helena, koju od milja zovu „mali delfin“, u posljednjih pet godina pokazala je raskošni talenat – ni sa jednog od mnogobrojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu nije se vratila „praznih ruku“.

Trener u Plivačkom klubu „Leotar“ Veljko Piljević napominje da je Helena prošle godine ostvarila izuzetne rezultate – kada je osvojila tridesetak medalja u svojoj starosnoj kategoriji na takmičenjima u Srpskoj, BiH, ali i na međunarodnim takmičenjima.

Piljević precizira da je Helena na zimskom republičkom prvenstvu u Banjaluci osvojila šest medalja, od čega tri srebrne i tri bronzane.

Veliki talenat potvrdila je i na ljetnom republičkom prvenstvo u istom gradu, kada je osvojila dvije zlatne i četiri srebrne medalje.

Helena je ostvarila odlične rezultate i na međunarodnim plivačkim mitinzima – na prvom proljećnom „Kamelija kupu“ bila je najuspješniji takmičar „Leotara“ sa pet medalja u individualnim disciplinama i jednom u štafetnoj trci.

Među uspješnim takmičenjima za Helenu bio je Međunarodni plivački miting „Akva 235 kup 2014“ u Jagodini, gdje je osvojila dvije zlatne medalje u disciplinama 50 metara leđno i 50 metara slobodno.

Helena je nizala zlata od Minhena, Ciriha, Dubrovnika, Sarajeva do Banjaluke, Trebinja…

Sve je počelo kada je Helena napunila četiri godine i pošla u školu plivanja, da bi nakon mjesec dana već držala pehar u rukama, koji ju je stimulisao i dao snagu za nove sportske uspjehe.

Helena je učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, a u dnevniku niže samo petice i pohvale.

„Mali delfin“ ističe da veliku podršku, osim od roditelja i sestre, ima od Plivačkog kluba, od trenera Veljka Piljevića, te kolega koji je paze i bodre.

Ono što nedostaje plivačima u Trebinju, a svakako i maloj Heleni da bi postizali još bolje rezultate, jeste zatvoreni bazen, zbog čega odlaze na treninge u Herceg Novi i Dubrovnik.

Na takmičenja koja se održavaju u bližim gradovima Helenu prate roditelji, koji snose troškove takmičenja, dok jednim dijelom učestvuje i klub kada putuju u inostranstvo.

„Veoma je teško uskladiti sve obaveze, ali kada vidite da dijete pronađe sebe u nekom sportu, a uz to je i uspješno – sve bude nekako lakše“, kaže Helenin otac Nenad.

 

Izvor: Srna, Milosava Šupić Vuković