Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da je sud u prvostepenom postupku poništio rješenje o odobrenju studije izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Sutjesci zbog proceduralnih razloga, i da će na to rješenje biti upućena žalba.
„Sud je smatrao da je prvo trebalo usvojiti prostorni plan, pa tek onda donositi rješenje. Mi ćemo uputiti žalbu višoj instanci i onda ćemo vidjeti kakvo će biti rješenje u konačnoj verziji“, rekla je Golićeva novinarima tokom skupštinske sjednice.

Komentarišući navode Centra za životnu sredinu da poništavanje rješenja znači i da je ovo ministarstvo prekršilo zakon, Golićeva je rekla da poštuje svaku nevladinu organizaciju i da postavlja pitanje gdje su te organizacije bile kada se radilo o opasnom medicinskom otpadu koji je krivotvoreno uvezen u Srpsku?

„Za to apsolutno riječ nisu rekli. Šta je bilo kada je opasni otpad iz visočke kožare odložen na sedam lokacija na Jahorini? Životi i zdravlje ljudi su bili ugroženi. Da li se taj centar oglasio?“, upitala je Golićeva.

Ona je podsjetila da je koncesije na rijeci Sutjesci dala Vlada Srpske kada je na njenom čelu bio Pero Bukejlović 2005. godine.

 

Izvor: Srna