Grčki premijer Aleksis Cipras podnijeće ostavku krajem dana, čime će otovoriti put za prijevremene izbore koji će najvjerovatnije biti održani 20. septembra, rekao je izvor iz grčke vlade.

 

Cipras, koji je na čelo grčke vlade došao u januaru, trebalo bi u četvrtak uveče da se obrati naciji putem državne televizije. On je prethodno održao konsultacije sa istaknutim savjetnicima o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize.

Nagađanja o održavanju prijevremenih izbora u Grčkoj pojačala su se poslednjih dana pošto su neki od savjetnika premijera, uključujući i ministra energetike Panosa Skurletisa, otvoreno pozvali na izbore.

Kao mogući datumi za održavanje izbora pominju su 13. ili 20. septembrar, a bilo je i prijedloga da se prijevremeno izjašnjavanje građana održi u oktobru kada se završe sve isplate međunarodnim kreditorima.

Ministar finansija Euklid Cakalatos izjavio je danas da slijedeći izbori „neće biti dramatični kao 2012. godine, budući da sada postoji dogovor, a i okvir za rekapitalizaciju banaka“.

Analitičari kažu da bi prijevremeni izbori odgovarali i samom Ciprasu, koji ne može da se izbori sa „buntovničkim“ dijelom Sirize.

Koalicija radikalne ljevice Siriza pobjedila je na izborima 2015. godine. Siriza u grčkom parlamentu ima 149 od ukupno 300 poslaničkih mandata, ali je oko 30 poslanika ove partije odbilo da glasa za usvajanje prijedloga zakona o drugom setu reformi.

 

Izvor: vesti-online.com